Стара Загора е единствената община в ЕС с одобрен проект за насърчаване на интензивни на знания сектори
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2024 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стара Загора е единствената община в ЕС с одобрен проект за насърчаване на интензивни на знания сектори Проектът продължава до февруари 2025 г. Ако България предприеме последващи действия на регулаторно, институционално и оперативно ниво, инициативата се очаква да доведе до високи резултати, включително по-ефективна политика за предприемачеството, иновациите и дигитализацията в региона на Стара Загора

/КРОСС/ Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход", Община Стара Загора работи по проект, който е фокусиран върху развитието на предприемачеството, иновациите  и дигитализацията в областта. Проектът се финансира от Европейския съюз посредством Инструмента за техническа подкрепа (ИТП).

Основната му цел е да допринесе за редица структурни реформи, които ще спомогнат за постигане на устойчиво развитие на икономическата екосистема в Стара Загора. В контекста на своя двоен преход ( както по отношение на устойчивост, така и на дигитализация) пред региона стои предизвикателството да съживи икономическия си пейзаж, както и да преструктурира местната бизнес среда като я ориентира към високотехнологични производства и услуги с интензивно използване на знания.

Тази трансформация е от решаващо значение за използване на нови търговски възможности и привличане на инвестиции  като начин за смекчаване на демографските тенденции и задържане на младото население. 

Проектът е в съответствие с ключов приоритет на политиката на ЕС за развитие на стабилна и жизнеспособна икономическа база. Той има за цел  да подпомогне областта и местните власти в подобряване на техния капацитет за проектиране, развитие и прилагане на политики.

Ще бъдат извършени следните ключови дейности:

-Изготвяне на задълбочен анализ на текущото състояние на предприемачеството, иновациите и дигитализацията в региона;

-Подготвяне на сравнителен анализ за идентифициране на силните страни и областите за подобрение;

-Разработване на стратегия и план за действие за подобряване на  предприемачеството, иновациите и дигитализацията  в област Стара Загора с участието на широка група заинтересовани страни - публични администрации, бизнес, финансови, образователни институции и неправителствени организации;

-Идентифициране на търговски възможности, привличане на инвестиции и осъществяване на промоционални дейности за повишаване на икономическия профил на региона;

-Изграждане на капацитет на местните и областни власти, както и на ключови икономически партньори и оператори с цел по-добра подкрепа на икономическите и иновационните дейности в областта.

Проектът продължава до февруари 2025 г. Ако България предприеме последващи действия на регулаторно, институционално и оперативно ниво, инициативата се очаква да доведе до високи резултати, включително по-ефективна политика за предприемачеството, иновациите и дигитализацията в региона на Стара Загора, както и укрепване на капацитета на администрациите и заинтересованите страни за стимулиране на икономическите и иновационните дейности в областта.

Подкрепеният от Европейския съюз проект е жизненоважна стъпка напред в осигуряването на икономическо бъдеще на Стара Загора, като гарантира, че регионът може да процъфтява в една все по-цифрова и устойчива глобална икономика.