Загинал и ранени след полицейска гонка с мигранти
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2024 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Загинал и ранени след полицейска гонка с мигранти

/КРОСС/ Инцидент с нелегални мигранти, този път край Средец, отне живота на 19-годишно момче. Припомняме, че при преследване от гранична полиция, микробус с афганистанци самокатастрофира.

Пътят, по който тръгва шофьорът с буса, традиционно е натоварен. От полицията коментират, че вероятно не се е стигнало до по-тежък инцидент, заради по-ранното му придвижване.

19-годишният шофьор от Бяла Слатина се е лутал в непознатия за него район. Така е направил впечатление на патрул от „Гранична полиция", който се усъмнил, че в микробуса може да има нелегални мигранти и тръгнал след него.

Граничният патрул подал звуков и светлинен сигнал да спре, но вместо това шофьорът на буса увеличил скоростта, изгубил контрол над возилото и в последствие самокатастрофирал в пътната канавка.

19-годишният шофьор е починал на място, а шестима от превозваните в буса 15 афганистанци са били леко пострадали. Те са прегледани в болница и са настанени в бежански център.

Прокуратурата вече разследва случая. Местните хора обаче разказват, че непрекъснато виждат групи с мигранти, които се транспортират или просто седят на пътя, за да ги прибере полицията и да ги настани в бежански лагер.

Различни групи - понякога са големи, минават през селото. Виждал съм ги да преминават и по единично или на двойки, разказва Георги Матев от с. Малина. По двама съм виждала - там седят на пейките. Кой ги е довел? Откъде идват? Не знам, коментира темата и Янка Георгиева от селото.

Спокойно е, за мен е спокойно. Ние си държим вратата отключено, а портата ни винаги е отворена, на друго мнение път е Софийка Стойнова.

Виждал съм ги да седят на пътя и да чакат някой да ги отведе към някакъв център. Не са нахални, нормално се държат хората. Обикновено са мъже, аз жени почти не съм виждал, твърди и Стойно Стойнов от селото.

Напоследък доста мигранти минават, селяните са предупредени, обаждат ми се, обаждаме се и на полицията, и на гранична полиция, и на телефон 112 също. Задържаме ги и ги предаваме. Бяха спрели, но напоследък пък зачестиха. Когато ходим на лов, аз понеже храня и дивеча, непрекъснато намиран изоставен багаж - раници и одеяла, разказва и кметът на селото Златко Георгиев.

На този фон директорът на „Гранична полиция" обяви, че се работи по нова стратегия за спирането на трафикантите, които превозват бежанци. Въвеждат се и нови правила за намаляване на инцидентите.

Стратегията се разработи след инцидента в Бургас с двамата загинали полицаи. Става дума за обучение на служителите при работа с трафикантите. Идеята е колегите да са по-внимателни при работа в такива случаи, обясни Генади Тенев от полицейския синдикат