Гръмотевични бури бушуват в Североизточна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2024 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръмотевични бури бушуват в Североизточна България

/КРОСС/ Въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Още преди обяд над Източна България, а към и след обяд - над по-голямата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевици.

Има условия и за градушки. Вятърът краткотрайно ще се ориентира от север-северозапад, ще е слаб, в източната половина от страната - сдържан. Максималните температури ще бъдат в необятен период - от 25°-26° в Североизточна България до 30°-33° тук-там в Дунавската низина, Горнотракийската равнина и по долината на Струма. В София оптималната температура ще бъде към 29°.

По Черноморието облачността ще е забележителна. Преди обяд по северното крайбрежие, а след обяд на повече места ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания от дъжд, съпроводени от гръмотевици. Ще духа сдържан вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат сред 25° и 28°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания от дъжд и гръмотевични стихии. Има условия и за градушки. Преди обяд в планините в Западна България ще е най-вече слънчево. Ще духа сдържан вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 21°, на 2000 метра - към 14°. През интервала въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до среднощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевици. На места преваляванията ще са обилни по количество. Ще духа слаб, в Източна България най-вече сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 27° и 32°.