Илхан Кючюк: Изключихме легитимно Пеевски! Няма да успее с медийните и репресивните си бухалки
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2024 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илхан Кючюк: Изключихме легитимно Пеевски! Няма да успее с медийните и репресивните си бухалки

/КРОСС/ "Решението е легитимно." Така евродепутатът и заместник-председател на ДПС Илхан Кючюк защити решението на Централното оперативно бюро на ДПС, с което Делян Пеевски беше изключен от партията заедно с други депутати, сред които знакови лица.

„Не само освободихме хора от ръководни длъжности, но и ги изключихме", уточни той, като нарече случилото се „два закономерни акта".

Пред БНР Кючюк заяви, че това е „закономерен ход, когато едно лице се опита да блокира решенията на колективните органи на партията".

Според него „почетният председател и общностен лидер Ахмед Доган" е използвал личния си авторитет, когато неотдавна публично призова „Делян Пеевски и групата около него да проявят морал".

„Неговата цел е била да уязви ДПС, да го направи слабо и да контролира марката „ДПС". Той ще използва всички бухалки", коментира Илхан Кючюк и прогнозира: „Няма да успее с тези бухалки - и медийни, и политически, и репресивни."

„Той не може да разбере едно нещо - че тази партия е създадена в името на името."

В предаването „Преди всички" Илхан Кючюк запита защо до момента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски не е споделял отговорността си с другия съпредседател - Джевдет Чакъров, и даде пример с подписване на празни листове от депутати от разпадналата се група на ДПС.

Номинацията на Искра Михайлова е лично предложение на Пеевски, няма колективно решение, посочи още евродепутатът.

„Не ги е питал, убеден съм. Това не е номинация на ДПС. Това е номинация на Делян Пеевски. ДПС няма да има номинация."

Въпросът е за какъв ресор България реално ще може да вземе и ще успее да се пребори. Остават само 5 държави, които още не са номинирали своя еврокомисар, 3 или 4 от тях вече са направили своите заявки за ресор и остава само да подадат името, обясни заместник-председателят на ДПС и предупреди за опасността „да вземем това, което ни оставят другите".

Сред силните ресори, за които може да настояваме, Кючюк посочи енергетиката, кохезионната политика - защото „се отдалечаваме много драматично от европейските социално-икономически стандарти на развитие", както и политиката по разширяване.