„Маркет линкс“: ГЕРБ е първа при вот сега
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2024 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Маркет линкс“: ГЕРБ е първа при вот сега

/КРОСС/ ДПС като монолитна партия би получила 15,4% подкрепа от гласуващите на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, съобщава БНР. Първа сила отново е ГЕРБ с 21,9% - това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС". То е проведено сред 1038 лица над 18 г. в страната в периода 14-23 август 2024 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

„Измерваме ДПС като монолитна партия, както сме я мерили години наред. В момента, в който евентуално се обособят две формации, произхождащи от сегашното ДПС, ние ще променим начина, по който задаваме въпроса. Но засега измерваме съвкупният резултат на ДПС. Той вероятно няма да е същият на предстоящите избори", коментира социологът Добромир Живков. Той уточни, че резултатът на ДПС в последното проучване е един от най-високите на партията и това вероятно се дължи на мобилизация и на двете фракции.

Данните от изследването отреждат трето място на коалицията ПП-ДБ - с 14,3% подкрепа от гласуващите. Следват „Възраждане" - 11,5%, и БСП - 6,2%. Малко под 4-процентната бариера остава партия „Величие" - 3,2% от гласуващите. Проучването измерва доверието в края на управлението на първия кабинет на Димитър Главчев - то е около 15%. Изследването е правено, преди да се закълне вторият му кабинет, в който има само три персонални промени. Предвид минималните промени в кабинета „Главчев 2" съмнявам се, че ще има сериозен импулс на доверие от страна на гражданите.

С такава подкрепа финишира и кабинетът „Денков". Доста по-високо беше доверието в служебния кабинет на Гълъб Донев - около 26%", уточни Живков. А предстоящите предсрочни парламентарни избори са седмите за три години, а в рамките на четири месеца ще гласуваме за втори път за Народно събрание. „Към настоящия момент не виждаме сериозен заряд от желания за участие в изборите. Дори декларираната активност, която обичайно е по-висока от реалната, се движи около 40%", обяви социологът. Според него има малка надежда на 27 октомври да отскочим от дъното на рекордно ниската избирателна активност, която постигнахме на парламентарните избори на 9 юни - 34,41%.