Пожарът в Рила гори вече седем дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2024 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Пожарът в Рила гори вече седем дни

/КРОСС/ Пожарът в Рила гори вече седем дни. Огънят разшири фронта си и вече е засегнал площ от 60 дка. На терен са десетки пожарникари, горски и паркови служители, военни и много доброволци.

На място има и тежка верижна техника, с която се правят просеки и прокарват горски пътища, за да се осигури достъп на противопожарната техника по-близо до огъня, което до момента беше невъзможно.

Пожарът гори низово в иглолистна гора, а по-голямата част от засегнатата територия е на Национален парк „Рила". Няма опасност за населените места и огънят е далече от селата в подножието на Рила, уверяват от пожарната.

Няма проблеми и никаква опасност за населените места. Освен екипите, които гасят по периметъра, днес превантивно ще разположим и пожарна техника на Самоковището, за да предотвратим разпространението на пожара към река Бистрица. Ще пуснем и екипи за разузнаване по самата река, каза пред BTV директорът на пожарната в Кюстендил комисар Светослав Георгиев.

Силата на пожара намалява благодарение на усилията на всички, допълни той. Мотористи от Ловеч и Гоце Делчев също са се включили в гасенето и са потушили немалък фронт на пожара.

20 военнослужещи от състава на Трето бригадно командване, под ръководството на старши лейтенант Иван Дуков, помагат за потушаването на пожара в местността Байрямица.

По въздух в гасенето участва и хеликоптер на ВВС. Заявено е използването му и днес, но според метеорологичните условия ще бъде преценено дали той да се включи.