16-годишно момче е с опасност за живота след инцидент с тротинетка в Плевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2024 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
16-годишно момче е с опасност за живота след инцидент с тротинетка в Плевен Причините за възникване на инцидента са в процес на установяване

/КРОСС/ Момче на 16 години е с тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. Инцидентът е станал на 27 август около 20:40 часа в Плевен, съобщават от Областната дирекция на МВР в града.

Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски". Извършен е оглед на местопроизшествието от полицейски служители. Причините за възникване на инцидента са в процес на установяване. По случая е уведомен прокурор в Районната прокуратура в Плевен. Образувано е досъдебно производство, допълват от полицията.

В Плевен са регистрирани сериозни произшествия с тротинетки, отбелязват от МВР. Само през изминалото денонощие в полицията са постъпили пет сигнала за инциденти с водачи на тротинетки в областния град. Зачестяват и сигналите от пешеходци заради това, че в местата за разходка покрай тях профучават тротинетки с доста висока скорост.

От полицията в Плевен посочват, че са приети редица текстове в Закона за движение по пътищата, които регламентират строги правила за ползването на индивидуалните електрически превозни средства. Първото изискване е те да са технически изправни - да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механически звънец. Изискванията към водачите са повече.

В закона е записано, че те могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. като общинските съвети могат с наредба за определят участъци и с по-ниска скорост на движение. Тротинетките могат да се карат само в изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години. Тези деца имат право да карат само на велоалеята. При навършени 16 години водачът може да се придвижва и по пътищата и улиците с максимално разрешената скорост до 50 км/ч, посочват още от полицията в Плевен.

В централната градска част на Плевен са определени райони, предимно в пешеходните зони, където е забранено придвижването с електрически тротинетки. Общинските инспектори и полицаи започнаха съвместни акции за това дали се спазват забраните. Те бяха провокирани след многобройните жалби на граждани, обезпокоявани от "летящи тротинетки".