Министър Кондева разпореди спешни проверки на РЗИ за продажбата на енергиен прах (Обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2024 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кондева разпореди спешни проверки на РЗИ за продажбата на енергиен прах (Обновена)

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация, че може да се предлагат т.нар. „енергиен сниф", съобщиха от ресорното ведомство. Инспекциите ще се реализират съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите.

Междувременно експерти на МЗ са извършили мониторинг на места за продажба от разстояние, като е изготвен списък, по който също ще бъдат извършени проверки. Информацията ще бъде предоставена и на останалите компетентни органи, обясняват от Министерството.

След установяване на произхода на продуктите, веригата на доставки, както и вложените суровини и съставки ще бъде изготвена преценка за безопасността на предлаганите продукти чрез назална употреба, както и необходимостта от предприемане на мерки, целящи евентуално ограничаване или забрана.

От ведомството уточняват, че официален сигнал в Министерството на здравеопазването за конкретните продукти е постъпил на 26 август (понеделник). В резултат на това са изискани становища от експерти от Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи.