Жълт код за дъжд с гръмотевици в петък
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2024 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за дъжд с гръмотевици в петък До края на тази седмица времето ще бъде неустойчиво

/КРОСС/ Жълт код за валежи от дъжд с гръмотевици в петък. Предупреждението е в сила за областите Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Ще има условия за образуване на градушки, прогнозират от НИМХ.

В петък призори повече облаци, с възможни валежи, ще се задържат в източната половина на страната и по планините. Следобед и вечерта условия за локални гръмотевични валежи ще има из цялата страна. В областите около крайбрежието привечер ще се оформят и по-мощни гръмотевични процеси. Денят ще е ветровит с осезаемо силни пориви в Източна България. Дневните температури ще са в широки граници от 25 до 30 градуса.

До края на тази седмица времето ще е неустойчиво - ветровито, в хода на деня с формиране на динамична гръмотевична облачност с валежи следобед и вечерта. Причината за това е развиващ се циклон над Черно море.

През почивните дни не се очакват драматични промени в температурно отношение - дневните стойности ще са между 26 и 31-32 градуса. И следобедният прохладен вятър ще остане осезаем през двата дни. Валежите в събота ще бъдат на повече места - в Западна България и крайбрежните области. В неделя облачността ще остане по-значителна в югоизточните райони.

В първата седмица на септември времето ще остане често променливо. Температурите леко ще се повишат, но средно ще се задържат между 29 и 34-35 градуса. Ще има валежи с локален, летен, характер на повече места от сряда нататък.