Три нови организации на производители на плодове и зеленчуци са признати от министъра на земеделието
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Август 2024 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три нови организации на производители на плодове и зеленчуци са признати от министъра на земеделието

/КРОСС/ Три нови организации на производители на производители на плодове и зеленчуци са признати от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Така броят на признатите групи и организации за плодове и зеленчуци нарасна на 18, а общият брой на признатите сдружения за земеделски продукти достигна 40.

Земеделските стопани, включени в състава на новопризнатите организации, произвеждат ягоди, малини, боровинки, къпини, френско грозде, сливи, кайсии, вишни, череши, пипер, дини и патладжан. За да бъдат признати, сдруженията са преминали през всички необходими проверки, удостоверяващи, че отговарят на европейското и националното законодателство. 

Основните критерии, на които организациите трябва да отговарят, включват изискванията да са започнали изпълнението на поне една от заложените в устава си дейности, да имат най-малко 6 членове, регистрирани като земеделски стопани за продуктите на признаване, и тези членове да са предлагали на пазара продукция на стойност не по-малко от 50 000 лева през предходната календарна година. Дружествата трябва да разполагат с персонал, инфраструктура и оборудване, необходими за предоставянето на професионална, материална и техническа подкрепа за своите членове.

Създаването на организации и групи на производители на земеделски продукти води до подобряване на пазарните позиции и повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопани на вътрешния и на международните пазари. Този вид сътрудничество подобрява възможностите за реализация на произведената продукция на по-изгодни цени и спомага за намаляване на общите производствени разходи. 

Организациите и групите на производители могат да инвестират в съвместни дейности или съоръжения, които добавят повече стойност. Чрез тях земеделците споделят риска при производството и е възможно да преодоляват по-успешно кризи на пазара от отделните производители.

С цел стимулиране на сдружаването на земеделските стопани в България, както и подобряване на качеството на предоставяните от администрацията услуги, са разработени три ръководства за признаване на групи и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации за земеделски продукти, които можете да намерите тук: https://www.mzh.government.bg/bg/politiki-i-programi/politiki-i-strategii/obshta-selskostopanska-politika/obsha-organizaciya-na-pazarite-na-selskostopanski-produkti/organizacii-na-proizvoditeli/