Мерки за обработката срещу комари 2025 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Август 2024 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мерки за обработката срещу комари 2025 г.

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе среща с Управителния съвет на Асоциацията на дунавските общини „Дунав".

В хода на разговора бе обсъдено планирането на дезинсекционна кампания през 2025 г. От Асоциацията запознаха министъра с усилията на местните власти по поречието на р. Дунав за организиране на навременна и ефективна обработка за справяне с прекомерната популация на комари.

От своя страна д-р Кондева се ангажира с предприемането на мерки за навременното стартиране на дезинсекционните дейности през 2025 г. За целта още през месец октомври ще бъде обявена обществена поръчка.

Това ще позволи в началото на следващата година да бъдат сключени договори с изпълнителите, а обработката срещу ларвите да започне още през март-април. За сравнение през предходните години кампанията е стартирала най-рано в периода юни-юли, което според специалисти в областта е недостатъчно ефективно.

Освен това по време на подготовката на процедурите общинските структури, съвместно с Регионалните здравни инспекции, ще актуализиран размера и локациите на площите, които трябва да бъдат третирани. Дейностите на дунавските общини ще се координират и с тези на съседни румънски градове и общини.

В края на срещата от Асоциацията изразиха задоволство от набелязаните мерки и благодариха на министър Кондева и екипа ѝ за ангажираността с този изключително важен въпрос.