Облачно и дъждовно време с гръмотевици
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Август 2024 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Облачно и дъждовно време с гръмотевици В планините няма да е подходящо за туризъм

/КРОСС/  Облачно ще е над страната в събота, най-вече над Източна България. Обявени са предупредителни кодове за силни валежи в Източна България.

В София максималната температура ще е 27 градуса, ще има значителна облачност с дъжд. Подобна е и прогнозата за Велико Търново. В Пловдив ще е 30 градуса, но и там няма да липсват облаци, предава БГНЕС.

В планините няма да е подходящо за туризъм. За всички планински курорти у нас се предвижда значителна облачност с дъжд. За Пампорово 16 градуса, Боровец - 18, в Банско и Добринище градусите са по-високи - около 25. Значителна облачност и дъжд ще има на Алеко на Черни връх, а на връх Ботев в Стара планина прогнозата е за 8 градуса и повече дъжд.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за интензивни валежи в Бургаска област. Предупреждението е за днес, 31 август.

Очакваните количества на валежите са до 25-30 литра на квадратен метър, локално са възможни и повече. Ще има и условия за градушки.

Над Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 27°.

По Черноморието ще е дъждовно, по южното крайбрежие със значителни количества. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-значителни в следобедните часове. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 19°, на 2000 метра - около 12°.

В първия септемврийски ден - неделя, вероятността за валежи намалява, ще има и повече слънчеви часове. В източната половина от страната вятърът ще е умерен, със северна компонента.

Максималните температури, прогнозира НИМХ, ще бъдат между 27 и 32 градуса.

В началото на новата седмица ще преобладава слънчево време, но отново, главно в следобедните часове, над източните и планинските райони ще има по-значителни увеличения на облачността, на места ще има и краткотрайни валежи, във вторник са възможни и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Температурите слабо ще се повишат.