Емил Димитров: Тенденцията ще бъде да се използват язовирите за енергийни и земеделски дейности за питейно-битови нужди, за да се преодолее водната криза
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Септември 2024 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Димитров: Тенденцията ще бъде да се използват язовирите за енергийни и земеделски дейности за питейно-битови нужди, за да се преодолее водната криза

/КРОСС/ Тенденцията ще бъде да се използват язовирите за енергийни и земеделски дейности за питейно-битови нужди, за да се преодолее водната криза. Трябва да се възстанови голяма част от ВиК мрежата, защото и загубите са големи. Това каза бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Денят започва в неделя" по БНТ.

Водоизточниците се замърсяват и са необходими пречиствателни станции, за да може да бъде използвана водата за битови нужди.

Липсва дългосрочна стратегия за водния сектор, подчерта Димитров.

52 са национално значимите язовири, които представляват 85% от водните ресурси на страната. Останалите 6600 са малки, но създават големи проблеми, допълни бившият министър на околната среда и водите.

В момента язовир „Камчия" е под 50 милиона кубика. Годишното потребление е 100 милиона. „Трябваше да се правят икономии - не се правеха. В момента той падна под 50 милиона. До Нова година ще изкара, ще останат 25-30 милиона, но трябват 100 милиона", даде пример Димитров.