Честит празник, Димитровград
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2024 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честит празник, Димитровград Вечерта ще завърши с пиротехническо шоу и концерт на Миро

/КРОСС/ Димитровград чества своя 77-годишен рожден ден.

Празничната програма започва в двора на Историческия музей с традиционното представяне на календара на общината, който започва и завършва с месец септември, съобщиха от Общината.

Денят продължава с тържествено заседание на местния Общински съвет, на което ще бъде връчено отличието на тазгодишния почетен гражданин съдия Ана Игнатова.

Кулминацията на отбелязването е на централния площад "България". Събитието ще започне с официална церемония по приемане на строя и издигане на националното знаме на България.

От сцената на площада кметът Иво Димов и официалните гости ще поздравят гражданите по случай празника на града. Тази година четири делегации от побратимени на Димитровград градове пристигат, за да споделят годишнината с димитровградчани.

Вечерта ще завърши с пиротехническо шоу и концерт на Миро. Тази година афишът на проявите по повод Дните на Димитровград бе в осем дни.

Официалното начало на Димитровград е на 2 септември 1947 година. Тогава агломерацията на трите села Раковски, Марийно и Черноконево се слива в ново населено място с
Постановление №3 на тогавашния Министерски съвет. Така той става първият социалистически град у нас.

Основите му се поставят от 50 000 бригадири, които идват от 963 градове и села на България в периода 1948-1950 г. Много от тях стават жители на новия град.

Работят в самостоятелна бригада, наречена "Млада гвардия" - с девиз "Ние изграждаме града, градът изгражда нас".