Нова порода прасета се очаква да възроди свиневъдството
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Септември 2024 19:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова порода прасета се очаква да възроди свиневъдството

/КРОСС/ Нова експериментална порода прасета се очаква да възроди свиневъдството в България. Знаете, че на пазара у нас 70% от свинското месо е вносно.

Свиневъдният бранш отбелязва относителна стабилност, популацията на животни у нас е възстановена до нивата от 2019 г., когато заради разпространението на африканската чума по свинете бяха унищожени голяма част от стадата у нас. Благодарение усилията на големи свиневъди и научни работници от два университета, тази година успешно бе завършен експеримент по създаването на новата порода „черен ангел". Това е нов вид кръстоска, която цели да запази една порода на 2 000 години, но изчезваща през последните пет- източно-балканската свиня. Целта е не само секторът да заеме по голям пазарен дял, но и да предложи месо с изискани вкусови качества.

Няколко животни от новата порода са родени в началото на февруари, в резултата на научна разработка.

„Създадохме една асоциация за развъждане и възстановяване на традиционни породи, в която наши партньори са Тракийският университет от Стара Загора, Университета за хранителни технологии в Пловдив и много известни частни фермери, които развиват пасищно животновъдство", обясни Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.

Новата порода била и по-полезна за консумация, твърдят създателите й.

„По тези качества на омега мазнини е по-добро това свинско месо, което ние произвеждаме и от зехтина. Общо взето правим научен експеримент повече от една година и налучкваме нещата, но всички, които са го пробвали, и проф. Ярков, и проф. Балев, всички казват, че наистина са уникални вкусовите качества. Ще продължаваме и ще развиваме тази линия", заяви Вихрен Димитров.

Цените на свинското месо няма да се повишават, обещават от бранша. И посочват причините - добра реколта на пшеница и ечемик, овладяна инфлация.

„Няма причина да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно. От наша гледна точка на производителите, няма да ги вдигаме. Общо взето моята прогноза е, че няма да се вдигат цените и така ще се задържи и до Коледа", заяви Вихрен Димитров.

Пазарът обаче е залят с евтини разфасовки вносно месо, което по етикет е българско, казват свиневъдите.

„Правят се трикове във веригите. Те казват - произход България. Но примерно трупно месо или разфасовки, внесени от Испания, които са вкарани от големи борси в Бразилия, те пак ги пишат, че са произход България, просто защото са разфасовани и последната манипулация е направена в България", обясни Вихрен Димитров.

И за да не се налага да купуваме вносно месо под български етикет, свиневъдите планират повишаване поголовието в българските ферми.

„В България произвеждаме само 30% от нуждите на страната. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце, да произвеждаме повече и да изнасяме. Ние го имаме този потенциал, имаме ресурс от страна на суровини, все още имаме хора, на които им се работи. За да оцелеем, трябва да произвеждаме, а не да внасяме", обясни Вихрен Димитров.