Почина големият български журналист Иван Гарелов
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2024 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина големият български журналист Иван Гарелов

/КРОСС/ След продължително лечение тази сутрин почина големият български журналист Иван Гарелов, съобщиха от УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

81-годишният журналист постъпи по спешност в лечебното заведение след тежък инцидент край морето, докато работи върху новата си книга.

Първоначално Гарелов бе настанен в Бургаската окръжна болница, но заради влошаването на състоянието му бе взето решение да бъде преместен в София.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер.

Става известен като водещ на предаването „Панорама" на БНТ през 80-те и 90-те години на миналия век. В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Начело на „Панорама" остава 21 години, в началото на новото хилядолетие преминава в NOVA.

Състоянието на Иван Гарелов остава тежко

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Гарелов е експерт и по темите за Гърция и българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис (баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис), държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и други.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска.

Поклон пред светлата му памет!