По време на общо събрание на BSEC-URTA България беше публично порицана заради хаоса на границите
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2024 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По време на общо събрание на BSEC-URTA България беше публично порицана заради хаоса на границите

/КРОСС/ От 2-ри до 6-и септември в Ташкент, Узбекистан се провеждат 44-тото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA) и редица значими международни събития в сферата на транспорта, в които Камарата на автомобилните превозвачи в България участва.

По време на този международен форум, където се обсъждат политики и стратегии за развитие на транспорта и международното сътрудничество, България беше публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове. Думите по отношение на страна ни бяха остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации - IRU и BSEC-URTA, в лицето на своите президенти обявиха, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение. Турция и Гърция се обединиха около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсала в Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори. 

Ето какво се казва в официалната позиция на BSEC-URTA:

"Неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти решиха да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП Капитан Андреево и Лесово. Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България. BSEC-UTRA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към своите национални компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка, която значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион".

Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите.

 Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена.