Румен Радев: Иван Гарелов не отстъпи пред ангажимента към истината и мисията да служи на обществото
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2024 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Иван Гарелов не отстъпи пред ангажимента към истината и мисията да служи на обществото

/КРОСС/ В лицето на Иван Гарелов днес обществото ни се раздели с една от най-забележителните личности на българската журналистика, която до края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност. Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на уважавания журналист и общественик.

В съболезнователния си адрес държавният глава посочва, че професионализмът на Иван Гарелов се е градял не само на стабилни морални устои, богата ерудиция и журналистически стандарти, а и на гражданска съвест, които той опазил от нечисти намеси, за да се превърне в пример за смела публицистика. „Самият той осъзнаваше отговорността си като общественик и не отстъпи пред ангажимента си към истината, за да изпълни най-важната си мисия - да служи на обществото с критичността си и безпристрастните си позиции. Неговият обективен прочит на събитията бе надежден ориентир за публиката и съществена част от усилията за отстояване на плурализма на мненията в медийната среда у нас", заявява Румен Радев.

Президентът отбелязва, че с характерния си и неподражаем стил като водещ на „Панорама" Иван Гарелов не само е допринесъл за издигането на предаването като висока политическа трибуна у нас, но и е спомогнал за изграждане на общественото мнение в едни от най-турбулентните времена от съвременната ни история. Като журналист той беше и в някои от най-конфликтните зони по света и с филмите, книгите и историите си информираше публиката и изпълняваше една от загърбваните днес цели на професията - да образова, допълва държавният глава.