Медал с кауза помага на Фондация „За Нашите Деца“
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2024 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медал с кауза помага на Фондация „За Нашите Деца“ Фестивалният медал „Улица Станционна 2024“ е създаден от „Булминт“ за второто издание на едноименното събитие и има едновременно  художествена и нумизматична стойност    

/КРОСС/ Фестивалният медал „Улица Станционна 2024" е създаден безвъзмездно от българския частен двор „Булминт" като запазена марка на провеждащия се за втора поредна година Фестивал „Улица Станционна" / Station Street Festival. Той ще се продава за 35 лв. по време на събитието - от 5 до 8 септември, а всички постъпления от продажбите му ще бъдат в полза  на Фондация „За Нашите Деца" и нейния Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. 
  
През 2023 г. по време на първото издание на фестивала общо 291 медала от лимитирания тираж 500 бр. бяха продадени и приходите от тях - 10 185 лв. бяха преведени по сметката на фондацията, която ги използва за да осъществи програмата си „Ранно детско развитие" и да помогне на деца с трудности в развитието и специфични потребности и на техните родители, като им гарантира най-добрата грижа, сигурната семейна среда и възможностите за развитие на децата в ранна възраст. Отчетът за изразходване на предоставеното дарение е достъпен за всички.  
  
Останалите медали от 2023 г. заедно с пълния тираж - 500 бр., на новия фестивален медал „Улица Станционна 2024", ще се продават паралелно по време на тазгодишното издание от 5 до 8 септември на ул. „Иван Вазов" (бивша ул. „Станционна") и онлайн в сайта на събитието.  
  
Организаторите  на фестивала от „Тролейпътна станция" и създателите на медалите от „Булминт" планират събитието да се превърне в ежегодна традиция и всяка година да се отсича нов медал. Така ще се създаде колекция от фестивални медали, които, освен директна финансова подкрепа за Фондация „За Нашите Деца", имат и нумизматична стойност. 
  
Идеята за благотворителната кауза се ражда по време на подготовката на първото издание на Фестивал „Улица Станционна" / Station Street Festival. Работата на Комплекса за ранно детско развитие и неговия Център за обществена подкрепа „За деца и родители" в Пловдив на Фондация „За Нашите Деца" е фокусирана изцяло върху ранното детско развитие и обхваща деца от 0 до 7 години, които са в риск от изоставяне или с проблеми в развитието, на територията на Пловдив и седем съседни общини. Развивайки дейността си на територията на Пловдив, двете страни, ангажирани с каузата - „Тролейпътна станция" и „Булминт", решават да насочат усилията си в помощ на най-уязвимите групи в общността. 
  
Създадените до момента два медала са като ювелирни изделия с висше мат-гланцово качество и тегло 20 грама, а използваният материал е мед с покритие от чисто злато с проба 999.9. На реверсите е логото на фестивала - класически парен локомотив, емблематичен за периода, в който е била построена първата модерна улица на Пловдив - „Станционна", а на аверсите са изобразени знакови за тази улица здания.  
  
Дизайнът на аверса на медала от 2023 г. показва самата улица „Станционна", базирана на архивно изображение от началото на 20-и век - редиците чинари, все още млади и крехки в онзи период, зад които  се разкрива внушителната сграда на Военния клуб.  
  
За дизайна на аверса тазгодишния медал е използвана северната фасада на сградата на станцията - настоящата Централна гара - Пловдив, която е истински паметник на културата, създаден по проект на италианския архитект проф. Мариано Пернигони. Изтънченият архитектурен стил е предаден с изящество и прецизност към детайла и технологичното предимство на най-модерните технологии в монетосеченето, използвани от „Булминт". Изображението представя сградата в нейния автентичен вид при откриването й преди 116 години.   
  
Изборът точно тази сграда да бъде върху медала на Фестивал „Улица Станционна" / Station Street Festival през 2024 г. не е случаен, коментират от „Булминт" и припомнят, че коларският път, който свързвал станцията с града, се е превърнал в една от най-красивите и емблематични улици на Пловдив - „Станционна". На нея са се намирали домовете на европейските дипломати, архитекти и техници. В наши дни е позната като ул. „Иван Вазов", защото е преименувана в чест на поета през ноември 1920 г. по време отбелязването на 50-ия му творчески юбилей. Тогава Вазов става почетен гражданин на Пловдив, а тази важна за града улица е приела неговото име, припомнят организаторите на фестивала.