Министър Карадимов: ББР се превърна в гаранция на прозрачността на публичните средства
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2024 06:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов: ББР се превърна в гаранция на прозрачността на публичните средства

/КРОСС/ Българската банка за развитие се превърна в инструмент, който гарантира прозрачността на публичните средства. ББР през 2019 г. няма нищо общо с ББР през 2024 г. Това заяви снощи министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в предаването „Лице в лице" по бТВ.

Министър Карадимов очерта всички действия на ръководството на банката от ноември 2022 г. досега, които са променили облика й и правят невъзможно отпускането на необезпечени кредити.

Карадимов обясни, че с встъпването си в длъжност в ББР през ноември 2022 г. е формирал Консултативен съвет с петте национални работодателски организации, Националното сдружение на общините и двата синдиката, който има функцията и на обществен контрол върху дейността на банката. „Прозрачност без граници" са излезли с доклад без никакви забележки за дейността й, а Европейската комисия е извършила одит и е утвърдила ББР за партньор по програмата InvestEU, като й е възложила да управлява 160 млн. евро. Карадимов изтъкна приетата от Министерския съвет през юни тази година нова стратегия на банката, която уплътнява дейността й в две насоки - подкрепа за публични политики на държавата и за преодоляване на регионалните дисбаланси в страната. „В резултат на новата стратегия банката се превърна в могъщ съюзник на държавата в ключови сектори като военнопромишления комплекс, здравеопазването, енергетиката", посочи Карадимов.

По повод отпуснатия от банката през 2019 г. необезпечен кредит на стойност 150 млн. лв., министърът на иновациите и растежа заяви, че към 2024 г. това вече не е възможно, заради нормативната регулация и контролът, включително публичен чрез консултативния съвет към ББР, който е установен.

„Умишлено запазихме и в новата стратегия лимита от 5 млн. лв., за да не може никой да си помисли, че може да се даде кредит, който не е обезпечен", коментира Карадимов. По думите му, лимитът може да бъде променян само по отношение на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства.