Министър Стоянова: С подписания договор за 20 нови влака правим съществена крачка към обновлението на железницата
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2024 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стоянова: С подписания договор за 20 нови влака правим съществена крачка към обновлението на железницата

/КРОСС/ Договорът за доставка на нови влакове е съществена крачка в развитието на националната железница и на жп транспорта като цяло. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова след като днес подписа договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака с консорциума „Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка". На церемонията в Гранитна зала на Министерския съвет присъства министър-председателят Димитър Главчев.

„Благодаря на екипа на Министерството на транспорта и съобщенията и на всички, които бяха заедно с нас в този продължителен, нелек път. На колегите от Шкода пожелавам необходимото упорство, за да получим подвижния състав в сроковете и според изискванията на договора. Надявам се това да не е последният договор, който да даде съществено развитие на българската железница", коментира министър Стоянова.

Премиерът Димитър Главчев поздрави всички, работили за осъществяването на договора. Министър-председателят припомни, че нови влакове не са купувани от 20 години и изтъкна, че има възможност с анекс да се купят още 5 мотрисни влака. Премиерът Главчев посочи още, че средствата се осигуряват от Плана за възстановяване и устойчивост.

Главният оперативен директор на Шкода Петър Новотни изрази увереност, че влаковете ще бъдат доставени навреме и с очакваното качество. Заместник-ръководителят на посолството на Чешката република Ян Индржих каза, че българите ще оценят комфорта, скоростта и дизайна на новите влакове.

Стойността на договора за подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка на влаковете е 2 години. Мотрисите ще обслужват пътниците по най-дългите жп направления в страната - София-Бургас, София-Варна и София-Русе.

В договора за доставка са включени поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Подвижният състав е с капацитет от минимум 300 седящи места и скорост до 160 км/ч.