Дадоха старт на проекта „С медиация срещу насилието и езика на омразата – в училище и в общността“
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2024 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дадоха старт на проекта „С медиация срещу насилието и езика на омразата – в училище и в общността“

/КРОСС/ Днес, 04.09.2024 г., се проведе онлайн пресконференция, с която бе даден старт на работата по проект „С медиация срещу насилието и езика на омразата - в училище и в общността".

Проектът се изпълнява от Националната асоциация на медиаторите (НАМ) в партньорство със СО - район „Слатина", Район „Лозенец", и Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема" ( ПГСС „БУЗЕМА"). Той е финансиран по Програма "Европа" 2024 на Столична община по Приоритетна област 3: Насърчаване на структурите на гражданското общество и научните организации да подпомагат Столична община в постигането на заявените приоритети на европейско и национално ниво.

Основната цел на инициативата е да се постигне промяна в средата на общуване, чрез модификация на мисленето и нагласите у хората. Идеята е да бъде създаден и възприет устойчив модел на комуникация, в който мисленето да бъде последвано от конкретно и осъзнато действие.

Проектът е насочен към учениците, учителите, родителите от ПГСС „БУЗЕМА", както и към общинските служители и жителите от двата района.

Предвидено е провеждането на информационна кампания за възможностите за ненасилствената комуникация и медиацията като средство за противодействие и превенция на насилието, включително и словесното такова.

Планирана е и реализацията на две големи събития - „Състезание" по медиация за ученици и Тържествено отбелязване на 20 години от приемането на Закона за медиацията за отчитане резултатите от проекта и ангажиране на опитни медиатори с дейностите на създадените общински и училищни медиаторски центрове.

В район „Слатина" ще се създаде общински център по медиация, подсигурен с обучени медиатори - служители в районната администрация. Ще се проведат информационни беседи с останалите служители, с управители на етажна собственост и с ученици от 2 от общинските училища в района. Особено належащо е в проекта да се включат и деца от най-уязвимите и маргинализирани групи, затова едното от училищата, с което ще се работи, се намира е в кв. „Христо Ботев", където има силна концентрация на конфликти и инциденти, изискващи предприемане на навременни действия.

За „Лозенец" това е надграждащ проект, затова там ще се създадат училищен център по медиация и мрежа от медиатори, които да работят в общинските и училищните центрове по медиация. Иновативното е, че конфликтите, възникнали в училищата в район „Лозенец", ще се решават от медиатори, които са учители, психолози, педагогически съветници, но не работят в училището, където е възникнал конфликта.

Цялата инициатива е в съответствие с приоритетите за подпомагане на партньорството между структурите на гражданското общество и органите на местната власт при създаване и прилагане на иновативни европейски политики и добри практики, насочени към качеството на живот в столицата.

Г-жа Милена Гунчева, ръководител на проекта и председател на НАМ откри днешната пресконференция с думите:

„Щастлива съм, че стигнахме до тази пресконференция, защото считам за изключително важно това, за което Националната асоциация на медиаторите работи. Припознаването на идеите за ненасилствената комуникация и за медиацията от общините е от решаващо значение за това медиацията да заеме подобаващото ѝ се място в нашата държава. Благодарна съм на Столична община за подкрепата, която ни оказа през последните четири години и, че ни помогна да покажем на хората какво е медиацията, как могат хората да ползват тази услуга и каква е нейната ценност. Благодаря и на колегите от район „Лозенец", с които вече успешно реализирахме 4 проекта и на колегите от район „Слатина", които сега се включват в тази инициатива, но ни предстои съвместно да реализираме наистина много дейности, дори повече от досегашните. Благодаря Ви, колеги, надявам се след няколко месеца да се поздравим с още един успех!"

„Благодаря на г-жа Гунчева, за поканата да станем партньори на този чудесен проект. Много ни е необходима подобна дейност тук, в район „Слатина", защото както и всички останали общини, и ние работим с хора, а медиацията е много важна за осъществяването на качествена и ползотворна комуникация. Ето защо смятам, че ако благодарение на този проект всички придобием основни знания за това какво всъщност е медиацията и как тя ни помага в ежедневното общуване, то ще сме постигнали една голяма цел", каза зам.-кметът на район „Слатина" Благородна Здравкова.

„Много се радвам, че за поредна от район „Лозенец" участваме в подобен проект. В нашия район се опитваме да наложим медиацията като важен елемент на регулирането на обществените взаимоотношения, защото насилието не е решение, не е решение това и при всеки спор от частен характер да пращаме хората в съда. Тези навици се възпитават още в училище и това е основната причина да се радвам, че стартираме този проект отново. Децата трябва да се научат да общуват без насилие, да се слушат едни други и затова е важно да започнем от по-рано. Вярвам, че нашите усилия ще се увенчаят с успех. Стремежът ни е да постигнем една голяма промяна в културата на цялото общество и това няма как да стане бързо, но все пак, ако успеем да интегрираме отделни елементи и да създадем конкретни навици, аз ще съм изключително благодарен за този немалък успех!", сподели кметът на район „Лозенец" Константин Павлов.

Това издание на проекта ще продължи до 15.11.2024 г., а ангажиментът на Националната асоциация на медиаторите, за консултиране и подпомагане на училищата гражданите от двата района за решаване на конфликти, ще продължи поне до края на 2025 година.