Граждани се събраха на протест срещу войната по пътищата в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2024 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Граждани се събраха на протест срещу войната по пътищата в Пловдив

/КРОСС/ Протест срещу войната по пътищата се състоя днес пред сградата на общината в Пловдив. Събитието, на което се събраха десетки протестиращи, беше организирано от Борислав Чернев и адв. Атанас Костов.

"Този протест е с цел да се опитаме да събудим гражданското общество. Искахме да адресираме този наболял проблем, защото за нас това е ежедневие. Дори в град като София няма толкова много и такива тежки катастрофи и смятаме, че има някои малки неща, които полицията и общината могат да свършат", каза Борислав Чернев.

По негово мнение едно от нещата, които могат да бъдат наложени като промени, е това органите на реда да излязат открито на пътя с пуснати светлинни сигнали, като според него по този начин шофьорите няма да си позволяват да превишават скоростта. "Вместо да се крият зад храсти и табели, нека просто да излязат с колите и да пуснат лампите. Когато хората ги виждат, никой няма да си позволи да кара със 100-200 км/ч", коментира още Чернев.

Второто предложение на протестиращите е свързано с инсталирането на камери на кръстовищата в града. "Това ще спре и гонките, които са предпоставки за катастрофи. Те са ежедневие, особено в квартал "Тракия". Затова се обръщаме и към полицията, и към общината. Те са тези които могат да направят нещо", допълни Борислав Чернев.

В края на миналия месец млад шофьор загина след катастрофа на бул. "Коматевско шосе" в Пловдив. Водачът е управлявал лек автомобил марка "БМВ", с който се е ударил в стълб на булеварда. Със специализирана техника от колата е изваден 20-годишният шофьор. Той беше откаран е в болница в критично състояние, откъдето по-късно съобщиха, че е починал.