Mинистър Кондева: До края на месец септември ще има решение за профилактичните карти и бележките за здрави деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2024 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Mинистър Кондева: До края на месец септември ще има решение за профилактичните карти и бележките за здрави деца

/КРОСС/ Поехме ангажимент с електронното министерство, съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН), до края на месеца да намерим решение относно медицинските бележки за клинично здрави деца и за личните профилактични карти. Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия във връзка с това тези бележки да станат електронни.

Кондева обясни, че Министерството на здравеопазването, чрез Националната здравноинформационна система, е разработило тези две функционалности електронно и е имало готовност те да бъдат активни през този месец, но има проблем при свързване със системата на МОН и по-конкретно с някои училища.

В някои училища няма здравни специалисти и това затруднява МОН да пусне модула, посочи Кондева. Тя каза, че е наясно, че изискването на тези бележки от личните лекари крие риск от смесване на потоците на здрави и болни граждани, поради което отговорните министерства продължават срещите в търсене на решение.

Обмисляме промяна в Наредба 3 за здравните изисквания към детските градини относно бележките за липса на контакт със заразно болни и за клинично здрави, която от една страна да гарантира здравето на лицата, които постъпват в тези заведения, от друга - да не е необходимо постоянно да се изискват този тип бележки, заяви още министърът на здравеопазването.

Източник: БТА