Проф. Веселин Методиев: Поведение като на Стамболов днес няма
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2024 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Веселин Методиев: Поведение като на Стамболов днес няма

/КРОСС/ „България като днешна държава има поне три части, които не са били заедно преди. Така че разделението на българската национална общност е на повече от две. Но Източна Румелия и Княжеството са първият голям успех и може би затова точно 6 септември е празник на политическата ни история."

Това каза проф. д-р Веселин Методиев, историк и бивш министър на образованието, в предаването „Тази сутрин" по bTV по повод честването на 139 г. от Съединението на България. 

Той припомни, че много от знаковите ни празници празнуваме по стар стил. Включително и днешният празник - 6 септември е по стар стил, по нов стил е на 18 септември. Така отбелязваме и Денят на независимостта на 22 септември, а би следвало да бъде на 4 октомври.

Професорът направи паралел между управлението тогава и сега, между разделението в политиката преди и днес. 

„Ако четете дебатите в Народното събрание през 1879-1884г. няма да видите някакъв мир и щастие. Там са разделени на либерали и консерватори - сблъсъкът е тежък. Това е било демокрация и между другото сме изненадали Европа, че много бързо въвеждаме този парламентарен модел", обясни той.

 

„Дай Боже дълго време да сме в състояние на демокрация. Да се върнем обратно в авторитарни режими е много опасно залитане. Наблюдавам, че не само при нас - това го има в цяла Европа и САЩ. За да се премахне едно или друго, което наистина не е добро, директно да премахнем демокрацията. Това е много опасно", каза още проф. Методиев.

„Днес ние не знаем колко трудности са решавали хората преди нас и мислим, че точно на нас ни се е паднало най-лошото. Това е илюзия - ние вървим по нормалния път. Сблъскваме се с лошотията и злобата - които ги е имало винаги. Може би нещо, което прави впечатление е опростачването малко повече, отколкото може да се понася. Като цяло обаче това са процеси, валидни за всички посткомуснистичекси държави. Така е в Полша, в Унгария, в Чехия", каза още той и призова:

„Всеки ден трябва да се радваме на това, което сме правили - като на 6 септември. Че сме успешни хора, че имаме успех като национална общност. Ето, че можем. Това е най-големият политически успех на българите в модерния ни свят. Трябва да си го обичаме и в негово име да се стараем и ние всеки ден."