България отбелязва 139 години от Съединението
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2024 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България отбелязва 139 години от Съединението

/КРОСС/ На 6 септември празнуваме 139 години от Съединението на България. През есента на 1885 г. България защитава правото си да върне в границите си земята, която й принадлежи.

Ето и как преминават честванията у нас:

София

В София започнаха честванията по повод Съединението. Церемонията е пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг.
В програмата за празничното честване участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

На честванията присъстват кметът Васил Терзиев, депутати, общински съветници.

Благоевград


С военен ритуал и полагане на венци и цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Съединението. В ритуала участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, а почетният караул прие командирът полк. Кирил Спаневиков. 

В словото си по повод 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България кметът на Благоевград Методи Байкушев каза, че „удивително си приличат първите години свобода на България с годините, в които живеем и днес - политическа нестабилност, безброй правителства и подла и нагла намеса от чужди сили, особено от една". Пред събралите се на централния площад „Георги Измирлиев" военни, представители на различни институции и жители на града Байкушев припомни от историята акта на Съединението, неудържимия български дух, желанието за обединение, „което не може да бъде спряно с нищо". Кметът на Благоевград прочете и откъс от книгата на Димитър Маринов „Стефан Стамболов и новейшата ни история", в който Маринов разказва за първите мигове след обявяването на Съединението.
По време на днешното тържество, посветено на 139-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, бяха припомнени и основни моменти от миналото на българския народ, първите години след Освобождението и единността и патриотизма, с които българите показват политическата си зрялост и волята за свободно развитие. На днешната дата обръщаме поглед назад в историята, за да се поучим от геройството и родолюбието на предците ни, каза водещата на днешното тържество Ивана Дякова. 

В тържествения ритуал по отбелязване на днешния празник участва и Биг Бенд - Благоевград. Венци и цветя пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България положиха представители на държавната и местна власт, свещеници към храм „Въведение Богородично" в Благоевград, представители на различни културни институции, политици и граждани. 

Ямбол

 
С тържествен военен ритуал и празнично шествие Ямбол отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването започна на централния площад с изпълнения на градския Духов оркестър и издигане на националния флаг. В церемонията участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон.

Почетния строй прие полк. Милен Димитров - началник на гарнизон Ямбол и командир на 22-ра авиобаза „Безмер". Благодарствен молебен за деятелите на Съединението отслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий - протосигнел на Сливенската митрополия и архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, в съслужение с отец Стоян и отец Жельо.

„Историята ни учи, че сме били най-силни, когато сме били единни. Нека съединението днес не бъде само на думи, а всички заедно да работим за една силна, независима държава, в която всеки един от нас има своето място и има своя глас. А нашите дела ще бъдат оценени от тези, които идват след нас. Честит празник", обърна се към присъстващите на площада кметът на Ямбол Валентин Ревански.

В словото си кметът на Ямбол изтъкна смелостта и обединението, което са имали българският народ и българските политици през 1885 г. за Съединението на България. „Но смели ли сме днес и ние да защитаваме истината, и смели ли са нашите държавници да отстояват нашите национални интереси пред чуждите държави и пред техните представителства", каза още Валентин Ревански. 

След церемонията от площада потегли шествие до Паметника на загиналите във войните за национално освобождение, където бяха поднесени венци и цветя. В празничната процесия се включиха стотици граждани, военнослужещи, представители на местната и държавна власт, на политически партии. 

По случай празника днес е обявен „вход свободен" в Културно-информационния център "Безистен" и Музея на бойната слава в Ямбол. 

Варна

Шествието в града започна от мястото, където е оповестено Съединението, възстановка на тези действия показа какво е станало в този паметен ден.

Русе

С тържествена церемония на площад "Княз Александър Батенберг" русенци отбелязаха 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Почетният караул посрещна гражданите под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Слова произнесоха кметът Пенчо Милков и областният управител Драгомир Драганов, които призоваха българите да останат свързани с братята си извън пределите на Родината.

По традиция беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия. В края на празничната церемонията официални институции, политически партии и други организации положиха венци пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.


Кулминацията на тържествата по традиция ще е в Пловдив на площад „Съединение". В честванията вечерта ще участват държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев.