Експерти: Семейството, децата и просперираща България са темите, обединяващи българското общество
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Семейството, децата и просперираща България са темите, обединяващи българското общество

/КРОСС/ Семейството, децата и просперираща България са теми, обединяващи днес българското общество. Това казаха за БТА социологът от „Тренд" Евелина Славкова, социалният антрополог Харалан Александров и социологът Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС". В Деня на Съединението БТА потърси мнението им на относно това какво обединява българите днес и има ли разделение в обществото ни.

Реалността е, че въпреки налични различия, българското общество все още има общи цели и стремежи, заяви Евелина Славкова. Според нея понякога разделенията се акцентират от политически или медийни фигури, които имат интерес от поляризацията.

Ако се стигне до тежка криза, българите винаги се обединяват и намират начин да се държат солидарно и да се подкрепят, каза Харалан Александров. Разделението е по-видимо, но не е по-дълбоко, отколкото е било преди, добави той.

Способни сме да се обединяваме и има доказателства - социалните напрежения от 2013 г. и 2020 г., посочи Добромир Живков. Видяхме на чисто политическия терен големи вълни от обединяване около политически каузи през последните три-четири години. Когато обществото бъде убедено и повярва в една цел, политическа сила и нейните лидери, то е способно да се обединява и да делегира доверието си. Но пък бързо се губи това доверие, обясни Живков.

Какво разделя и обединява обществото ни

Повече теми ни разделят, отколкото обединяват. Това, което ни обединява, е много често негативно, посочи Александров. Една от темите, които обединява българите, е, че България е прекрасна страна, но държавата - политическата класа - не работи добре. Има много широка степен на консенсус между хора от различни групи, че имаме нужда от по-добро управление, обясни Харалан Александров.

Имаме съгласие около това, че България е чудесно място за живот и с малко желание и усилия може да стане още по-хубаво, каза Александров и добави, че има промяна в това отношение. Според него преди 20 години не е било така. Беше много популярно да се напуска България, смяташе се за проява на успех, ако можеш да отидеш да живееш в Европа или другаде по света. Сега не е така. Това е резултат от горчивия опит, който натрупаха много българи, които живеят в чужбина, коментира Харалан Александров.

Изумително висока подкрепа получи много противоречивия и проблематичен закон срещу пропагандата на ЛГБТИ. От моите наблюдения масово в страната хората одобряват тази мярка, което означава, че българите имат склонност да се обединят, като разпознаят нещо като проблем. В случая имат усещане за заплаха, насочена към децата, коментира Харалан Александров. Децата са висша ценност в България, българите живеят заради децата си, правят много жертви заради тях, инвестират страшно много в бъдещето им. Дали това е добре или не, е друг въпрос, защото понякога ги правят зависими през тази свръхгрижа, посочи Александров. По думите има съгласие напоследък, че светът става опасно място, а това е много притеснително развитие.

Всички искаме модерна и просперираща България, искаме да запазим своята идентичност, но също така пътищата, по които тази цел може да бъде постигната, са в доста различна посока според различните части на обществото. Имаме доста обобщен национален идеал, но му липсва пълнота в неговата конкретика. Това е един от проблемите на нашето съвремие - не можем да дефинираме в конкретика какъв е нашият национален идеал, коментира Добромир Живков.

Разделени сме, защото не може да намерим пътя, по който да постигнем нашата голяма цел, заяви Живков. Дали трябва да вървим изцяло съобразявайки с демократичните и либерални ценности, или трябва да търсим по-различен път, в който да удържаме националната си идентичност в много по-висока степен. Може би, това е най-същественото разделение понастоящем, коментира Добромир Живков.

Семейството като ценност и децата са теми, около които българското общество е обединено. Инвестицията в образованието на децата също. Има някакъв оформен консенсус в българското общество и по отношение на принадлежността на България към Запада. Запазване на националната идентичност, борба с корупцията са също теми, които социологически показват високи дялове на единомислие в българското общество, коментира Евелина Славкова.

Трудно е да се очертаем голям, генерален разлом в днешно време, който да разединява българското общество генерално, смята тя. Появяват се теми със сигурност, които водят до различно мислене в различни социални групи, такъв пример е войната между Русия и Украйна. Но тежки разломи не се отчитат. А появата на тежки разломи може да доведе до сериозни сътресения в българското общество, които ще бъдат видими, каза още Евелина Славкова.

Колко е разделено обществото ни

Виждаме дълбокото разделение в обществото, което от части има своята собствена национална специфика, но до голяма степен отразява и разделението в света. Преди около 140 години мисля, че разделението в обществото ни е било не по-малко, както и преди 100 години. Не може да твърдим, че сега сме най-разделени откогато и да е било, каза Живков.

Твърдението, че обществото ни е по-разделено от всякога, в голяма степен се основава на видимостта на различията в медиите, в социалните медии и други платформи за комуникация, където хората могат лесно да изразяват и разпространяват своите мнения, коментира Славкова. Въпреки това невинаги е ясно дали наистина сме по-разделени или просто имаме по-голяма видимост на различните гледни точки благодарение на технологиите и глобализацията, каза още тя.

Сега много лесно регистрираме разделението, защото такъв е духът на времето, смята Александров. На културно ниво споделяме много силни консенсуси. Един от тях е, че смисълът на живота е да оставиш света на децата си в по-добро състояние, отколкото си го заварил. Друго е, че образованието е ценност и трябва да се инвестира в него. Също така, че трябва да се грижим за своите хора - близки, познати, за нашата държава, както и да сме леко подозрителни към външния свят, обясни Харалан Александров.