Думите "Съединението прави силата" са послание и жив завет
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Септември 2024 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Думите "Съединението прави силата" са послание и жив завет Заветът на нашите предци е много ясен. Той каза - когато сме обединени, можем всичко. Заедно можем всичко

/КРОСС/ Костадин Костадинов посети вчера град Пловдив и се включи в шествие, организирано от структурата на "Възраждане" в града под тепетата. По време на престоя си в там той се срещна и с журналисти и направи изявление по повод на днешния празник.

"Намираме се в центъра на Пловдив, на мястото, на което преди 139 години българите казаха, че вече наистина са независим, освен че са и свободен народ. България получи своята свобода на 3 март 1878 година, но показа, че е достойна за нея и я защити като независима държава, а ние, българите, като независим народ - на 6 септември.

Тогава без да има санкции от нито една велика сила, без да има дори одобрение от страна на българското правителство, се извършва Съединението. Тук е моментът да кажем, че правителството на Княжество България не е знаело за действието, което е извършено в Пловдив.

Без да имат каквато и да било подкрепа извън тогавашната Източна Румелия, една част от българските революционери, оцелели след Априлското въстание, отправят предизвикателство към абсолютно всички. Отправят предизвикателство към Великите сили и към Османската империя, към която тогава Източна Румелия се числи като територия.

Ние говорим за Източна Румелия едва ли не като за втора българска държава, всъщност това въобще не е било така. Тя е била и де факто, и де юре част от Османската империя. Автономна територия." казва Костадинов в обръщението си пред медиите.

Той добавя още, че българите тогава доказват, че въпреки липсата на каквато и да било подкрепа, разчитайки само и единствено на себе си, могат да направят абсолютно всичко.

"Оттогава всъщност се ражда и българският държавен девиз „Съединението прави силата", който е на сградата на българското народно събрание. Само че далеч още преди Народното събрание да се премести в сградата на бившия Партиен дом, тези думи бяха изпразнени от съдържание. Защото нашата държава в момента не е държава, тя е колониална територия.

Заветът на нашите предци е много ясен. Той каза - когато сме обединени, можем всичко. Заедно можем всичко. Съединението прави силата. Моят призив днес към всички българи е да си припомним тези думи. Те не са просто куха фраза, изпразнена от съдържане.

Те са послание. Те са жив завет, който трябва да бъде спазван и сега. Защото, ако ние не го направим, няма да има следващи поколения, които да вървят след нас.

Времето на България, което ни е останало, не е чак толкова много. Но от друга страна, ние сме тези, които можем да построим бъдещето на България такава, каквато искаме да бъде - свободна и независима, обединена и благоденстваща, каквато са искали и българските възрожденци.

И това зависи само и единствено от нас. От нас, днешните българи. Защото, ако искаме един ден децата ни, нашите наследници, да се гордеят с нашите дела така, както ние се гордеем с делата на нашите предци, трябва да направим едно единствено нещо. И то е да бъдем като нашите предци. Свободни и независими. Поставящи България над всичко. Честит празник и да живее България!" каза още Костадин Костадинов пред журналисти в град Пловдив по повод на днешния празник.