Разходка на кон по границите на Княжество България
Секция: Туризъм
07 Септември 2024 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разходка на кон по границите на Княжество България

/КРОСС/ Преди склоновете на Ястребец и Ситняково да се изпълнят със скиори е време да попием от есенната идилия в подножието на Рила. Докато някои туристи поемат нагоре към Мальовица и Мусала, други избират да се потопят в магията на Рила на кон в историческата местност Бела поляна.

„Ранчото ни е от 36 години. С брат ми сме трето поколение, което се занимава с коне. Дядо ми се е занимавал с коне, баща ми също", заяви Мартин Стойчев.

17 грациозни коня и две понита дружелюбно очакват да се запознаят с нови приятели. Животните са спокойни и търпеливи към всеки, дори и към онези, които се качват на седлото за първи път.

„Конете усещат много силно енергията. Ако му даваш любов, искреност, надежда, той ще ти е приятел. Нямаме коне, които да ритат, да хапят. Нашите коне се ползват предимно за езда. Правим детски лагери, преходи с коне от 1 до 5 дни. Затова ни трябват обучени коне. Аз като водач трябва да познавам на 100% конете, всеки кон какъв му е характерът, кой кон в какъв момент как ще реагира. Това тук е нашият най-възрастен кон - Мартин. Има голяма история. Ходил е многократно до Седемте Рилски езера, до Рилския манастир. Най-големият преход, който е правил, е по маршрута „Ком-Емине", 760 километра за 15 дни. В много филми е участвал. Един от тях е „Конан Варваринът", посочи Стойчев.

Без никакъв опит в ездата се запознавам с моя спътник - конят Бойчо. Кръстен е на Вазовия литературен герой Бойчо Огнянов от романа „Под Игото". С него правим кратка историческа разходка през Бела поляна до местността Побит камик.

Назад във времето, през 1372 година, там се е проляла кръвта на мъжете-защитници на Самоков в битка с османските нашественици. Всяка година Побит камик събира родолюбците от региона, за да почетат паметта на героите.

Преходите около курорта "Боровец" са изключително живописни. Пеша, с велосипед или на кон - около нас са възвишенията на няколко планини. Сред тях - внушителният Мусаленски масив, докоснал облаците на почти 3 хиляди метра.