Климатологът Симеон Матев: Повишаващите се температури благоприятстват за развитието на тропически болести
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2024 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Климатологът Симеон Матев: Повишаващите се температури благоприятстват за развитието на тропически болести

/КРОСС/ Промените в климата и повишаващите се температури благоприятстват развитието на болести и микроорганизми, които или бяха позабравени, или изобщо не сме ги срещали на наша територия. И през последните години западномарсилската треска, маларията и други болести, свързани с насекоми, живеещи по-на юг, намират много благоприятна среда и в нашите региони. Всяка година едва ли не е по-топла от миналата и нищо чудно и нашата страна да стане достатъчно благоприятна територия за развитие на тези болести. И ние трябва да сме адаптирани за тях. Това коментира в студиото на "Денят започва в неделя" климатологът Симеон Матев.

Когато хората чуят за топло време, климатични промени и че с половин градус се вдига температурата средногодишно за цялата земя, това не е кое знае какво, каза климатологът, но обясни:

"Половин градус ние не можем да го усетим реално погледнато. Но, когато говорим за средно половин градус, зад този половин градус се крият много големи регионални различия. Например, в полярните райони на Земята - там, ако глобално за последните 150 години имаме затопляне от градуси 1, 2, 3, 10 и няма значение съществеността, то в някои полярни райони това затопляне вече достига 4-5 градуса. Естествено, има и други места на планетата, където вместо затопляне има застудяване."

По думите му, всички виждаме и усещаме и природните катаклизми - порои или засушавания.

"И в нашата страна в момента виждаме един доста дълг засушлив период, който имаме още от началото на годината с едно кратко прекъсване през май месец и мисля, че 600 населени места вече са на воден режим. Преди не сме имали такова засушаване, а сега то съвпада и с високите температури през най-топлото лято до момента, което не сме имали", каза още Симеон Матев.

Според него, и миналата, и тази година са най-топлите досега, откакто се правят метеорологични измервания, повече от 140 години.