Българските вкусове триумфираха на Riga Food 2024: Родните консервирани храни печелят нови пазари в Латвия
Секция: ИКОНОМИКА
08 Септември 2024 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските вкусове триумфираха на Riga Food 2024: Родните консервирани храни печелят нови пазари в Латвия

/КРОСС/ България успешно завърши участието си в международното изложение за храни "Riga Food 2024", проведено от 5 до 7 септември в Рига, Латвия. Пет водещи български фирми, членове на Асоциацията "Традиционни български консерви", представиха своите продукти на националния щанд на страната ни и привлякоха интереса на професионалната публика и многобройните ценители на качествените консервирани плодове и зеленчуци. Това са „Балкан Агрикалчарал" ЕООД, „Дерони" ООД, „Фрукто Сливен" АД, „Харвеста" ЕООД и „Bulgarian Wild Mushrooms" Ltd. Българското участие бе организирано от Асоциация „Традиционни български консерви", с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие".

„По време на изложението, фирмите - изложители проведоха успешни срещи с представители на компании, търгуващи с храни и кетъринг фирми, за разширяване на своето пазарно присъствие в страните от Прибалтика. Това е регион, в който делът на български продукти в сектора има потенциал да се разшири и ние усилено работихме за това през трите дни на Riga Food 2024", каза председателят на асоциацията Димитър Ангелинов. По думите му успешните срещи са довели до нови бизнес партньорства и разширяване на дистрибуторската мрежа в Латвия и други европейски държави.

Riga Food 2024 се оказа успешна платформа за демонстрация на уникалните вкусове и традиции на България в сектора на хранително-вкусовата индустрия, смята и организационният секретар на асоциацията Антоанета Божинова.

„Щандът на България привлече вниманието с иновативни и вкусни предложения, което доведе до много положителни отзиви и интерес от страна на потенциални клиенти и партньори. Заложихме на местното производство и традиционни рецепти, които подчертават регионалните характеристики и изключителния вкус на качествените сортове български плодове и зеленчуци, узрели от слънцето, събрани и преработени по модерен и устойчив начин. Това са глобалните тенденции в сектора и с гордост мога да кажа, че нашите производители са подготвени да отговорят на тези изисквания на клиентите и търговците", подчерта Антоанета Божинова.

Акцент на българския щанд бяха не само традиционните продукти, но и иновациите в хранително-вкусовата промишленост. Българските производители демонстрираха как съчетават устойчиви и екологично чисти практики с автентични, локални рецепти, отговаряйки на нарастващото търсете от потребителите на здравословни и екологични храни.

Част от българските участници се включиха в конференция за устойчиво развитие в хранителната индустрия от съпътстващата програма на форума и споделиха своя опит и успехи в прилагането на екологично чисти технологии. Посетителите имаха възможност да се запознаят с новите тенденции в здравословното хранене, биоразградимите опаковки и методите за намаляване на отпадъците в производствения процес.

Участието на България в "Riga Food 2024" беше важна стъпка към по-здравословно и устойчиво производство, демонстрирайки как традициите и иновациите могат да вървят ръка за ръка и да променят индустрията, убедени са организаторите от Асоциация „Традиционни български консерви".