ВСС: Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 16 януари
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2024 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС: Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 16 януари

/КРОСС/ Действащият Висш съдебен съвет вече 2 години работи с изтекъл мандат. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор. Членовете решиха да предложат процедурата за избор на обвинител №1 да бъде рестартирана по нови правила, които изискват 13 от общо 25 гласа в Пленума на ВСС.

На заседанието днес беше решено, че на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври, ще се проведат четирите заседания за предложения за кандидати за нов главен прокурор. До 24 октомври кандидатите имат краен срок за представяне на концепция и документи.

До 26 ноември комисиите по атестиране и професионална етика следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите. На 5 декември пленумът на ВСС трябва да обяви дата, час и място за изслушването на кандидатите.

8 януари 2025 г. е крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите. На 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване на кандидатите.