Инвестиционни проекти за 330 хиляди лева подобряват сигурността на електрозахранването на 1500 клиенти на ЕРП Север в Централна Северна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2024 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвестиционни проекти за 330 хиляди лева подобряват сигурността на електрозахранването на 1500 клиенти на ЕРП Север в Централна Северна България

/КРОСС/ ЕРП Север реализира няколко проекта за реконструкция и рехабилитация на мрежата в областите Габрово и Велико Търново на обща стойност 330 хиляди лева. С инвестициите беше подобрено електрозахранването на близо 1500 клиенти в няколко населени места на оперативната територия на дружеството - габровските села Крушево и Тодоровци, великотърновските Ново село, Кладни дял и част от гр. Горна Оряховица (подменена кабелна линия 20 kV, Люпилня). Новите съоръжения от мрежата включват близо 50 стълба средно и ниско напрежение и 11 хиляди метра усукан изолиран проводник.

В село Тодоровци, област Габрово, рехабилитацията по клон от мрежата ниско напрежение е извършена в силно пресечен терен. Именно теренът създава трудности на екипите при възстановяване на електрозахранването при натрупването на дълбоки преспи през зимата. Новата мрежа ще минимизира вероятността от аварийни ситуации и повреди по съоръженията при влошаване на метеорологичната обстановка.

В района на Горна Оряховица е подменена подземна кабелна линия за средно напрежение на извод Люпилня от понижаваща подстанция Горна Оряховица в урбанизирана територия. Подмяната се основава на извършена проектна и строителна дейност, съобразена с инфраструктурните специфики на района, като са приложени оптимални инженерни решения, контролирани от специалист инвестиции и планиране и експлоатационен персонал.

Електроразпределение Север изпълнява стриктно своето лицензионно задължение да поддържа електроразпределителната мрежа. Поддържката включва всички дейности за безопасна работа на съоръженията и сигурно електроснабдяване. Експертите на дружеството вече планират бъдещите дейности за отделните мрежови региони на ЕРП Север, които ще залегнат в инвестиционната и ремонтната програма за 2025 г.