инж. Румен Сачански разясни ситуацията с ремонта на пътя Етрополе-Ямна-Черни Вит-Тетевен и проход „Кашана“
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
инж. Румен Сачански разясни ситуацията с ремонта на пътя Етрополе-Ямна-Черни Вит-Тетевен и проход „Кашана“

/КРОСС/ „В момента се работи по текущия ремонт на пътя Етрополе-Ямна-Черни Вит-Тетевен, което е крайно недостатъчно, но ще помогне на хората да достигат до домовете си с леките си коли, а не само с високо проходими автомобили. Тук е моментът да ви кажа, че в началото на август месец възложихме изготвянето на проект за превантивен ремонт на този път. Срокът за изготвяне на проекта е 9 месеца ако бъде осигурено финансирането, през пролетта ще може да започне този ремонт и до края на 2025 г. пътят може да изглежда съвсем нормално и да свързва Етрополе с Ловешка област", това заяви инж. Румен Сачански, директор на областно пътно управление София по време на форума „Демографското бъдеще на регионите". Той поясни също така, че работи много добре съвместно с Община Етрополе и кмета инж. Владимир Александров и се надява скоро време достъпът до Етрополе да не е само чрез магистрала „Хемус".

Конференцията е част от националната кампания „Да! На българската икономика", която „Стандарт" организира в партньорство с Община Етрополе и събра представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, на спорта, бизнеса и научните среди, за да подпомогне развитието на общината. Засегната беше и темата относно належащият ремонт на проход „Кашана".

„Относно второкласния път, свързващ Етрополе и Златица, аз вече 5 години съм директно на София област и от началото се боря да бъде ремонтиран проход „Кашана", но на този етап мога само да ви кажа до къде сме стигнали. АПИ съвместно със София област кандидатства с Концепция за интегрирана териториална инвестиция и има изготвен проект за пътя, който е от 2022 г. Проектът е одобрен административно, но за сега не му е осигурено финансирането. Самият факт, че има изготвен проект за ремонт на пътя е добро начало и се надявам да започне ремонта. По този начин ще се възползват не само жителите на община Етрополе, а и тези на Златица и Мирково. Ако проход „Кашана" бъде пуснат, от Етрополе до Подбалканския път ще се стига за около 30 мин. Сега достъпът е невъзможен," поясни още Сачански.