Йотова: Голяма част от политическата криза нямаше да я има, ако имаше сериозна лява партия
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Голяма част от политическата криза нямаше да я има, ако имаше сериозна лява партия

/КРОСС/ Не смятам, че кризата е нова. В тази политическа криза вече живеем достатъчно дълго време. Толкова достатъчно, че ние, българските избиратели, се изморихме и чакаме всеки момент партиите да предложат нещо ново, така че да излезем от нея и да започне истинската кампания. Това заяви вчера вицепремиерът Илияна Йотова.

Тя посочи, че в една предизборна кампания има друга интрига - кой е по-добър, какво е по-доброто предложение за всички нас, гражданите, как смятат да излезе страната не само от политическата, но и от икономическата криза, в която се намираме. "Това очакваме от политиците", каза тя.

Вицепрезидентът се надява "да не създадем прецедент за избори след 1989 година за първи път, в който основният въпрос ще бъде не кой ще е пръв и с какво ще спечели, а кой държи печата на една или друга политическа формация".

"Ако е вярна информацията, че вече има решение на ВКС, смятам че имаме един проблем по-малко и се надявам на сериозен обединителен процес в ляво, защото дълбокото ми убеждение е, че една голяма част от тази политическа криза нямаше да я има, ако имаше сериозна лява партия", смята Йотова.

Според Йотова цялата държавата е разпознала към кого са насочени думите на държавния глава Румен Радев, който в събота отправи много сериозни критики, но без да конкретизира имена.

"Както виждате, никой друг не опонира, освен този, който реши, че думите се отнасят за него. Това е позицията на президента. А що се отнася до процесите, които стават в момента в ДПС, те са точно пример за това как, вместо да се говори за ДПС като партия, която трябва да предлага своите либерални решения, защото тя център в политическото ни пространство, интригата е кой ще държи подписа на ДПС, т.е. оставят се нещата на съдебни и административни решения", коментира тя.

Вицепрезидентът призова да изчакаме още малко и да видим какво ще бъде решението на ЦИК и евентуалното решение на съда, ако се стигне дотам. "За разлика от много политици, аз още продължавам да вярвам в действията на българските институции, включително и на съдебната власт", каза още Йотова.