Предупреждение за опасно време
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предупреждение за опасно време

/КРОСС/ За днес (10 септември) са обявени жълт и оранжев код за потенциално опасно и опасно време в Западна и Централна България. Очакват се значителни превалявания, на места са възможни и гръмотевици, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код за потенциална опасност и валежи е в сила за Видин, Монтана, части от Враца, Ловеч, София област, София град, части от Перник, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик и Кърджали.

Оранжев код за опасно време за обилни дъждове и възможни гръмотевични бури е в сила за Благоевград и части от Перник и Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква хладен въздух. Дневните температури ще се понижат значително и максималните ще бъдат от 19°-24° в Западна България до 30°-31° на изток.

В планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Очакват се значителни количества. Без валежи и с временни разкъсвания и намаления на облачността ще бъде времето в масивите в Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието ще бъде със значителна облачност, но без валежи. Временни намаления на облачността ще има в следобедните часове. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури: 25°-28°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В сряда значителни валежи ще има на много места в страната, а в източната половина ще са с гръмотевици. Най-голяма е вероятността за количества, надхвърлящи 50-60 mm в Централна България, а в Родопската област и прилежащите райони са възможни над 100 mm. Температурите и в Източна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 21° и 26°.

До сутринта в четвъртък валежите ще спрат, най-късно в североизточните райони, а облачността от запад ще се разкъса и ще намалее. През деня ще преобладава слънчево време. Сутринта в западната половина от страната ще е почти тихо и на отделни места в равнинната част и котловините ще има ниска облачност или мъгла. Сутринта ще е по-хладно, дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 26° и 31°.

В петък ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се затопли с още 1-2 градуса. По-късно след обяд над Западна България, към вечерта и на изток, ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в Югозападна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

През нощта срещу събота и в събота от запад на изток ще премине атмосферно смущение. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени и с гръмотевици. С обръщане и усилване на вятъра от запад-северозапад температурите от запад бързо ще се понижат, в отделни райони до 18°-20°, докато на изток ще са все още до около 30°.

В неделя ще остане ветровито и хладно, облачността ще бъде по-често значителна, на много места в планинските и североизточните райони с валежи от дъжд.