Главчев и председателят на японския парламент обсъдиха увеличаването на инвестициите и туризма между двете страни
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главчев и председателят на японския парламент обсъдиха увеличаването на инвестициите и туризма между двете страни Фукуширо Нукага е на посещение в България

/КРОСС/ Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с председателя на камарата на представителите на Япония Фукуширо Нукага, който е на посещение в България, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Фокус на разговора бе заявената готовност за продължаване на политическия диалог и издигане на нивото на отношенията до стратегическо партньорство, особено в контекста на трите годишнини през 2024 г. През тази година отбелязваме 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Премиерът Главчев бе категоричен, че Япония остава приоритетен партньор и традиционен приятел на страната ни.

Япония е един от ключовите търговски партньори на България в региона на Източна Азия. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на повече японски инвестиции, увеличаване на износа на български стоки и насърчаване на туристическия обмен.

Димитър Главчев и Фукуширо Нукага бяха единодушни, че и други сфери като информационните технологии, стартъпите автомобилната индустрия, изкуствения интелект, енергетиката и иновациите дават възможности за разширяване на двустранното партньорство. Дискутирано бе и бъдещото присъствие на японски компании в българските индустриални паркове.

Председателят на камарата на представителите на Япония Фукуширо Нукага заяви, че България ще остане ценен партньор не само в двустранното сътрудничество, но в партньорството между Европа и Азия.