Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове

/КРОСС/ Трафикът е интензивен на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния, със Сърбия и с Турция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР на сайта си.

На границата с Румъния трафикът на ГКПП ''Видин '', ''Кардам'', "Оряхово", "Никопол" и ''Дуранкулак'' е интензивен на изход за товарни автомобили, от ГДГП препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Оттам уведомяват, че ГКПП ''Оряхово'' от 8:00 ч. на 9 септември 2024 г., поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа, ще преустанови работа. Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра", „Кардам", „Дуранкулак", „Кайнарджа" и „Крушари". Последните два са с работно време от 8 до 20 часа всеки ден, през тях не се пропускат товарни автомобили.

Трафикът на ГКПП ''Kалотина'' е интензивен на изход за товарни автомобили по границата със Сърбия.

На границата с Турция трафикът на ГКПП ''Капитан Андреево'' и ''Лесово'' е интензивен на вход за леки автомобили.

Трафикът е нормален на всички ГКПП на границата с Гърция. Във връзка със значително увеличените преминавания на големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, през ГКПП „Кулата" и „Маказа" от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП „Илинден" като алтернатива на ГКПП „Кулата". Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват ГКПП „Златоград" като алтернатива на ГКПП „Маказа". За курорти в района на град Александруполис се препоръчва преминаване през ГКПП „Капитан Петко войвода". През граничните пунктове "Маказа", „Златоград" и „Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

На границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички ГКПП. На 26 август на ГКПП „Гюешево" започнаха дейностите по договор, свързан с изграждането на Системата вход/изход на ЕС. Временно движението на преминаващите товарни автомобили ще бъде пренасочвано през трасетата за леки автомобили и са възможни известни затруднения при преминаването там.