Министър Цоков: Всяко училище само трябва да реши дали да забрани използването на мобилни телефони в клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков: Всяко училище само трябва да реши дали да забрани използването на мобилни телефони в клас

/КРОСС/ Учебната година се открива на 16 септември, макар че някои училища подготвят тържества и на 15 септември. Учениците тази учебна година са малко над 700 000, а първокласниците са около 50 000. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в предаването „Тази сутрин" по бТВ.

Той обясни, че използването на телефони в класните стаи е забранено в Закона за предучилищното и училищното образование още от 2016 година. В много правилници на училища има забрана и за използване на телефони в междучасията и в рамките на целия ден", коментира министърът.

„Ние внимателно наблюдаваме този процес. Разработили сме обща визия за дигитализация в образованието. Тревожни са данните от последното изследване PISA, които показаха, че голям процент български ученици са разсеяни и не внимават в час - особено по математика и природни науки, защото използват своите телефони", обясни образователният министър и допълни, че понякога става въпрос за над 50% от учениците.

Това е проблем, който трябва да бъде решен в диалог. „Само забраната няма да постигне резултата, който ние искаме - децата да бъдат по-мотивирани и по-концентрирани", смята проф. Цоков.

По думите му е необходим диалог и с родителските организации, защото родителите се притесняват за децата си и често търсят обратно обаждане от тях или SMS.

Министър Цоков смята, че всяко училище само трябва да реши дали да забрани използването на мобилни телефони в клас.

Образователният министър обясни, че през тази година са извършени сериозни ремонти на сградния фонд на училищата и детските градини. Те са били общо 1100 и са в резултат на различни програми, включително и по Плана за възстановяване и устойчивост. В малко над 100 училища ремонтите ще продължат и след 16 септември. Децата от 23 училища ще учат в други сгради, защото няма да бъде безопасно да останат в ремонтираните все още учебни заведения. Очаква се ремонтите да приключат до началото на месец ноември, цели се максимално бързо децата да се завърнат в своите класни стаи.

„Прави се цялостно реновиране на сградите, така че децата да влязат в една модерна образователна среда", обясни проф. Цоков.

Училищата ще могат да избират кой електронен дневник да използват.

Електронният дневник към Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) ще бъде доразвит през следващите месеци. „За да бъде още по-добър, още по-модерен, още по-интерактивен, с постоянна връзка с родителите", обясни министър Цоков.

Според образователния министър е важно дневникът към НЕИСПУО да се доизгради, да стане конкурентен и след това да се проведе дискусия дали да има забрана за използването на други електронни дневници.

Направена е нова поръчка по отношение на обслужване на информационната система. В нея е предвидено да има колцентър за постоянна обратна връзка.

„Много от родителите са тревожни и вярват, че има такава пропаганда. Искам да заявя, че такава пропаганда не е имало. Откакто съм министър на образованието, аз отговарях в парламента само на един въпрос по темата - свързан с една брошура, намерена в лекарски кабинет на частно училище. Тя беше размахвана, когато се обсъждаше закона. Този проблем е изяснен. Не е имало пропаганда", коментира проф. Галин Цоков.

"Най-добрият щит срещу всяка пропаганда е образованието", допълни той.

Българските учители не могат да бъдат вкарвани в „черни списъци". По думите му списъкът на "Възраждане" е бил натиск.

„Те през годините са извоювали да бъдат в два основни списъка. Единият списък е този, който четем на 1 ноември - Деня на народните будители, а другия - на 2 юни, Деня на героите", заяви министър Цоков.