Летателно учение усъвършенства тактическата подготовка на военнотранспортната авиация
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летателно учение усъвършенства тактическата подготовка на военнотранспортната авиация

/КРОСС/ Летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация" 2024-3 (ETAP-C 24-3) се провежда от 3 до 20 септември на летище Безмер и във временно резервирани зони от въздушното пространство на Република България. В него участва авиационна техника, екипажи и личен състав от Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Федерална Република Германия, Румъния, Република Литва и Република Полша, Европейския център за тактически въздушен транспорт (Сарагоса) и Европейското командване по въздушен транспорт (Айндховен). Ръководител на учението е полковник Лазарин Лазаров - командир на военно формирование 24 900 - София.

Сред целите на учението са повишаването на оперативната съвместимост при участие в многонационални операции със страни съюзници и повишаването на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на участващия личен състав от ВВС. Други цели са усъвършенстването на тактико-специалната и летателната подготовка на летателния състав от изтребителна авиация, както и усъвършенстването на теоретичната и тактико-специалната подготовка на разчетите от ЗРВ за работа по ниско-летящи, малоскоростни цели. Отработват се задачи за усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

По време на ETAP-C 24-3 военнослужещи и авиационна техника от военно формирование 24 900 - София изпълняват задачите: полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране на парашутисти; превоз на товари; тренировъчни заходи за симулирано десантиране на товари; преодоляване на ПВО, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; операции по обслужване на самолета от наземния технически състав.