Министър Стоянова присъства на представянето на проекта за Терминал 3 на летище София
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2024 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стоянова присъства на представянето на проекта за Терминал 3 на летище София

/КРОСС/ Проектът за изграждане на новия Терминал 3 е крачка към модерното летище София, което ние като държава и общество очакваме и заслужаваме. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова по време на представянето на концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3. На събитието присъства главният изпълнителен директор на инвестиционен фонд „Меридиам" Тиери До, а проектът беше представен от главния изпълнителен директор на „СОФ Кънект" Хесус Кабайеро.

„Министерството на транспорта и съобщенията следва устойчива политика по отношение на развитието на летищната инфраструктура и част от тази политика е привличането на големи инвеститори, какъвто е концесионерът на софийското летище", заяви министър Стоянова. По думите й това е поредното доказателство, че когато държавата и частният инвеститор си подадат ръка в едно успешно партньорство, резултатите са добри.

„Новият Терминал 3 ще бъде изцяло съобразен и с членството ни в шенгенското пространство по въздух", изтъкна министър Стоянова и посочи, че благодарение на Шенген над 400 млн. души пътуват свободно без да преминават граничен контрол. „Всички се надяваме скоро да се поздравим и с отпадането на контрола по сухопътните граници и преодоляването на това препятствие", каза още Стоянова.

Хесус Кабайеро заяви, че проектът е на стойност 500 млн. лв., а новият терминал ще бъде първото 5-звездно регионално летище в Европа. Комбинираните Терминал 2 и Терминал 3 ще имат връзка помежду си, а капацитетът им ще е за 20 млн. пътници годишно. Дизайнът на новия терминал е вдъхновен от българската природа и нейните цветове. Сградата ще се състои от 3 нива и общо 34 изхода за извеждане към самолети.