Атанас Славов: Президентът и ВКС също могат да сезират КС за избора на главен прокурор и председателя на ВАС
Секция: Коментари
11 Септември 2024 06:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Славов: Президентът и ВКС също могат да сезират КС за избора на главен прокурор и председателя на ВАС

/КРОСС/ Мандатът на този ВСС изтече преди две години и няма легитимност да избира нов главен прокурор, нито председател на Върховния административен съд. Няма и законовото право, защото Конституцията има пряко действие. Това заяви снощи бившият правосъден министър доц. д-р Атанас Славов в предаването „Пресечна точка" по Нова телевизия.

„В голямата си част конституционната реформа беше отменена, но не и в частта на параграф 23 от Преходните и заключителни разпоредби, която казва, че двете колегии на Висшия съдебен съвет, до избора на новите Висш прокурорски съвет и Висш съдебен съвет, не могат да осъществяват функциите по избор на новите трима ръководители - председател на Върховния административен съд, Върховния касационен съд и главен прокурор", коментира Славов.

Според члена на Изпълнителния съвет на „Да, България!", логиката на текста в параграф 23 е била не само, че ще има нова структура на съдебната система - такава очевидно няма да има след бламирането на реформата - а че този състав на ВСС няма легитимност да проведе този избор. „През цялото време на конституционния процес, в който участвах пряко, тези два аргумента бяха валидни - единият формален (за нова структура) и другият съдържателен, този за легитимността", заяви Славов.

Според Атанас Славов съществува валиден юридически спор и затова е редно да бъде сезиран Конституционният съд, който следва да изтълкува, в случай на противоречие между параграф 23 от Конституцията и режима по Закона за съдебната власт, кое трябва да се приложи? „Аз нямам съмнение кое трябва да се приложи - това е Конституционният текст, защото няма как един обикновен закон, какъвто е Законът за съдебната власт, да суспендира прилагането на един параграф от Конституцията".

Бившият министър на правосъдието посочи Народното събрание, за което се изискват минимум 48 подписа, президентът и Върховния касационен съд измежду субектите, които могат да сезират Конституционния съд. Славов допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да няма каквито и да било съмнения, че когато започне, процедурата ще отговаря на всички изисквания, включително и конституционни.

Междувременно, според Славов, друга стъпка, която могат да предприемат народните представители е промяна в Закона за съдебната власт, която да подобри процедурата за избор на нов ВСС и да въведе достатъчни гаранции за директно представителство на интересите на професионалната общност и липса на политическо вмешателство. И след това да се произведе новия избор за Висш съдебен съвет, който вече да осъществи процедурата за избор на главен прокурор и председател на ВАС.