Оранжев и жълт код за обилни валежи с гръмотевици
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2024 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев и жълт код за обилни валежи с гръмотевици Предупреждението е за Централна и Източна България

/КРОСС/ В сряда ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд. Главно в източната половина на страната те ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество.

Следобед от запад валежите ще отслабват и спират, а вечерта облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Обявен е оранжев код за 12 области на Източна България за значителни валежи, а жълт - за 8 области в Централна България и по Черноморието.

Вятърът ще е слаб до умерен, в източните райони - от изток-югоизток. В останалата част от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Температурите в Източна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 20 и 25 градуса.

В планините ще бъде облачно. На много места ще има валежи от дъжд, които ще са значителни. След обяд от запад валежите ще започнат да отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15 градуса, на 2000 метра - около 9.

По Черноморието ще преобладава облачно време. Ще има валежи от дъжд, на места количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват и спират. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, по Северното Черноморие за кратко - 3 бала.

„Очаква ни първото голямо застудяване. На първия учебен ден задължително ще трябва яке за децата. В София максималните температури ще са 18-19 градуса", коментира в ефира на „Здравей, България" синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

Източник:БГНЕС