Почистени ли са нефтените петна в столичния квартал „Младост“
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2024 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почистени ли са нефтените петна в столичния квартал „Младост“

/КРОСС/ От юни зрители сигнализират, че в столичния квартал „Младост" нефт извира от земята зад жилищни блокове. За проблема ви разказахме в „Тази сутрин", а институциите обещаха да реагират.

Мазутът е отстранен след многобройни жалби и два месеца подготовка.

Кметът на столичния район Ивайло Кукурин обясни, че административно е имал много спънки, но самият проблем е премахнат за седмица.

„Става дума за 4 тона мазут, които изгребахме. Източникът е ясен - това са стари бункери, ползвани преди години", каза Кукурин.

Жената, подавала два месеца жалби, добави, че се радва, че няма опасност за хората и всичко вече е премахнато.

Необичайните петна с неизвестен произход и неприятна миризма се появяват в края на юни в един от най-големите жилищни комплекси в София.

От екоинспекцията издават предписание към кмета на район „Младост" за незабавно обезопасяване и почистване на мястото. Районната администрация настоява за удължаване на срока - до 26 юли, поради липса на техника.

Тогава в ефира на bTV кметът на район „Младост" Ивайло Кукурин увери хората, че проблемът ще бъде решен във възможно най-кратки срокове.

Месец по-късно на мястото отново извира течност, а хората продължават да са притеснени за здравето си и не вярват, че институциите ще реагират.

След разговори с няколко фирми е установено, че отзад има по-големи количества мазут, за които е нужна по-специализирана техника. И така днес вече проблемът е отстранен.