Безводието в населените места и възможните решения
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2024 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безводието в населените места и възможните решения Донка Михайлова – кмет на община Троян, заместник-председател на НСОРБ

/КРОСС/ Темата с безводието следва да бъде изведена като една от основните теми на държавата ни. Това каза кметът на община Троян и заместник-председател на НСОРБ Донка Михайлова в предаването „Денят започва" по БНТ.

По думите й е крайно време е да бъде създадена дългосрочна програма, в която да намерят отражение решението на поне три важни проблема за цялата страна - реконструкция на ВиК мрежата, въвеждане в мрежата на води от пасивните водоизточници и по-доброто управление на водите.

Друга важна тема, която Михайлова коментира, е въвеждането на новите правила за такса „Смет", касаеща физическите лица. Проблемът по думите й се отлага не за първи път. „Но аз мисля, че сме притиснати до стената да отложим проблема, защото в противен случай бихме заменили една несправедливост спрямо българските граждани, а и спрямо бизнеса, с друга несправедливост, която може да се окаже, че е по-голяма. Сега би се случило така, че хората, които живеят далече от депата за твърди битови отпадъци за малките населени места в покрайнините, трябва да плащат от 1 януари такса между 7 и 10 пъти по-голяма от тази, която са плащали", обясни Михайлова.

Справедливото решение е плащането да става на базата на количеството. „Проблемът е, че нямаме готовност да приведем този принцип и тъй като законът ни дава три възможности за изчисление от 1 януари - торби, съдове за смет или брой жители, българските общини отиват към изчисление на база на брой жители. За да можем да въведем реално количество е необходимо в общините ни да влязат средства за сметоизвозващи камиони, за софтуер, който да отчита количеството изхвърлен отпадък от всяко домакинство и за нови съдове за всяко едно домакинство", обясни Донка Михайлова.