София отново посреща „Алея на книгата“
Секция: КУЛТУРА
11 Септември 2024 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София отново посреща „Алея на книгата“

/КРОСС/ За поредна година София се превърна в център на културата с откриването на „Алеята на книгата". Книжното изложение събира над 140 издателства под куполите на 59 шатри по протежението на бул. „Витоша" и в парка пред Националния дворец на културата.

Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга", откри събитието с думите:

„Истинското богатство на книгите е обединението. Истинският празник на книгата е да си дадем време за четене, а времето за четене е време за промяна."

Госпожа Алексиева представи най-новата инициатива на Асоциацията - фестивалът за нехудожествени книги „Наука, изкуство и култура", който ще се проведе на 14 и 15 септември, представяйки творби в категориите „История", „Изкуствознание", „Културен туризъм", „Себепознание" и „Етнология", част от богатата културна програма на Алеята.

На официалното откриване присъства вицепрезидентът на Република България, г-жа Илияна Йотова, която подчерта значението на четенето за изграждането на свободни и образовани хора:

„Четящият човек е свободен, независим. Четящият човек е възпитан, умее да разбира другия, дори когато не приема позициите му. Той не е безскрупулен. Той е толерантен. Затова трябва да възпитаваме децата си да четат и да бъдат добри хора. Образованите и възпитани хора, които живеят с книгите, за книгите и от книгите, ще преборят всичко, което е грозно, всява омраза, разделение и конфликти."

Министърът на културата г-н Найден Тодоров приветства четящите хора с думите:

„Оказа се, че не информацията ни прави умни, а знанието. Откъде получаваме знанието - от книгите. А книгите, освен знание, ни дават и въображение. За мен въображението е най-ценният от подаръците на книгите."

Кметът на София, г-н Васил Терзиев изрази своята благодарност към всички хора в бранша - автори, преводачи, илюстратори, издатели, които през годините са се грижили за запазването и развитието на отношението към четенето, културата и образованието и създаването на грамотно поколение. „Това е голямата наша обща кауза", каза г-н Терзиев.

Сред официалните гости, открили Алеята, бяха председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, кметът на район „Триадица" Димитър Божилов и доц. Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Всички те подчертаха значението на четенето като основен източник на знание и въображение, както и приноса на „Алея на книгата" за културното развитие на София.

Гости на събитието бяха г-н Пламен Славов - съветник по културата на Президента на Република България, г-жа Яна Генова - заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности", г-жа Пенка Иванова от Министерството на образованието и науката, г-жа Калина Иванова - председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, г-жа Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека, общественици и поддръжници на книгите и четенето.

„Алея на книгата" ще бъде отворена до 15 септември, предоставяйки на всеки възможност да се потопи в света на книгите и да открие нови литературни хоризонти.

Събитието се организира от Асоциация „Българска книга" с подкрепата на Столична община, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, БТА и ЕкоПак България АД и е част от Културния календар на Столичната община 2024 г. и Програма „София празнува 17 септември".