Министър Николов: Близо 4 млрд.щ.д. е достигнал стокообменът между България и Китай за 2023 г.
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2024 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов: Близо 4 млрд.щ.д. е достигнал стокообменът между България и Китай за 2023 г. Само за първите пет месеца на настоящата година търговският оборот между страните е близо 1.5 млрд. щ. д

/КРОСС/ Търговските отношения между Република България и Китайска народна република се развиват положително. Близо 4 млрд.щ.д. е достигнал стокообменът между двете страни за 2023 г. , като българският износ за Китай възлиза на над 1.1 млрд. щ. д. през изминалата година. Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на откриването на Българо-китайски бизнес форум, съпътстван от изложение на водещи китайски продукти и услуги, организиран съвместно от посолството на Китай у нас и Българската национална асоциация "Един пояс, един път". Министър Николов посочи, че само за първите пет месеца на настоящата 2024 г. стокообменът вече е близо 1.5 млрд. щ. д.

Министърът на икономиката и индустрията подчерта, че ще продължи разширяването на търговските и индустриалните отношения с Китай, като наш традиционен партньор. „Ние разглеждаме развитието на двустранните търговско-икономически отношения в контекста на пълноправното членство на България в Европейския съюз и факта, че Китай е важен партньор за ЕС и за България. Икономиката е най-директният мост между две държави, виждаме потенциал и отлична перспектива за търговско-икономическите ни отношения", изтъкна той.

По неговите думи българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар. „Съществуват перспективи за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Пример за това са селскостопанските и хранителните стоки, етеричните масла и козметика, вино и минерална вода и др.", допълни д-р Николов.

Във форума участват над 20 китайски компании, опериращи в областта на eлектрониката, възобновяемата енергия, финансите, дигиталния сектор, електрически превозни средства, строителството на железопътна инфраструктура, логистиката и медицината. „Стремежът ни е да задълбочим връзките между нашите две страни именно в тези области, както и по отношение на изпълнението на съвместни проекти", каза министър Николов.

Той посочи, че като част от инициативата „Един пояс, един път", България играе важна роля на стратегически транспортен център между Европа и Азия, а благоприятното й географско местоположение я прави ключов играч в развитието на инфраструктурни проекти по протежение на древния Път на коприната. Министърът сподели и основните области, в които България допринася за инициативата - подобряване на транспортната и цифровата инфраструктура, насърчаване на сътрудничеството в областта на информационните технологии и комуникациите, културен обмен и сътрудничество с финансови институции за реализиране на различни проекти.

Изложението и форумът са част от събитията по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай, която се отбелязва през тази година, и имат за цел насърчаване на двустранното сътрудничество в областта на инвестициите. Участие във Форума взеха Президентът на Република България Румен Радев, Н.Пр. г-жа Дай Цинли, посланик на Китайската народна република в България, представители на държавни и обществени институции и на бизнеса.