Рекордните 120 отличници бяха наградени с Национални дипломи
Секция: Наука
12 Септември 2024 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордните 120 отличници бяха наградени с Национални дипломи Министър-председателят Димитър Главчев, министърът на образованието и науката Галин Цоков и министърът на културата Найден Тодоров връчиха отличията

/КРОСС/ Рекорден брой от 120 пълни отличници от Випуск 2024 бяха наградени с Национални дипломи на официална церемония на МОН. Отличията им бяха връчени от министър-председателя Димитър Главчев, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на културата Найден Тодоров, а събитието се проведе в Националния археологически музей в София.

Отличниците от випуск 2024 са от различни училища на 22 области на страната. Това са ученици, постигнали пълни шестици по всички предмети в дипломата за средно образование, както и на държавните зрелостни изпити. Също така те имат постижения в сферата на образованието, науката, технологиите, изкуствата и спорт.

МОН връчва тези отличия от 1996 година и до сега не е имало толкова голям брой отличници. „През изтеклата 2023/2024 учебна година имаме рекорден брой пълни отличници - 120. За сравнение през 2010 г. носителите на това отличие са били 15, а миналата -16", съобщи проф. Галин Цоков.

„Днешните награди са още едно тържество на знанията и уменията на българските ученици на всеотдайността и професионалните качества на техните учители. Вие сте лицето на нашата образователна система, Вие сте бъдещето на България. Благодаря и на Вашите учители, защото без тях нямаше да се стигне до днешните успехи", каза той.

По думите му с днешната церемония формално се закрива учебната 2023/2024 година, която беше успешна за образователната система с високи резултати. „Където и да отидете да учите и работите след днешния ден, носете родината в сърцето си, защото тя има нужда от Вас", обърна се министър Цоков към отличените. Те получиха и електронни книги от МОН.

„Гордеем се с Вас. Вие сте постигнали изключителни успехи в периода на вашето обучение и това е заслужен венец на Вашите усилия. Всичко което сте постигнали е Ваша заслуга, но и заслуга на Вашите родители и учители. Доброто пред Вас предстои", каза на младите хора министър-председателят Димитър Главчев.

„Искам да благодаря и на всички Вас. От днес вече не сте деца, а сте млади хора, на които България разчита. Страната ни днес има нужда повече от всякога от успешни млади хора", поздрави зрелостниците и министърът на културата Найден Тодоров.

Гости на церемонията бяха също доц. Силви Кирилов, председател на комисията по образование и наука в НС, Васил Велев председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа", представители на синдикални организации, началници на регионални управления на образованието, директори, учители, родители и др.

Пресцентър на МОН