Община Етрополе пое контрола върху комуналните дейности
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2024 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Етрополе пое контрола върху комуналните дейности

/КРОСС/ Община Етрополе вече разполага със собствено общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство - Етрополе" (БКС) и поема контрола върху комуналните дейности. Към момента общинското предприятие разполага с две машини за сметоизвозване и предстои до края на годината да бъдат закупени още машини, с които ще може да разшири дейността си.

Ръководството на Община Етрополе успя да запази голяма част от персонала, който е работел до сега към фирмата изпълнител по сметосъбиране и сметоизвозване. След преговори с тази фирма, Община Етрополе закупува активите й. Първоначалният разход по стартирането на общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство - Етрополе" е благодарение на група Геотехмин и благотворителната й програма „Българските добродетели".

„Изпълняването на тези услуги от външни доставчици водеше до оскъпяване на услугите, по-високи разходи за осигуряването им, занижен контрол и некачествено изпълнение. Със създаването на такова специализирано звено Общината вече има пълен контрол върху организацията, изпълнението и качеството на извършваните дейности. Практиката показва, че общините, имащи собствено БКС трайно са решили проблемите си с чистотата и поддържането на обществените си пространства и ефективно използват публичния финансов ресурс", разясни кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров.

Функциите на общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство - Етрополе" са за поддръжка на всички зелени площи в общината, кастрене на дървета, сметосъбиране и сметоизвозване и поддръжка на инфраструктурата на общината.