Зам.-министър Якимов: Активно работим за по-добра бизнес среда и привличане на нови инвестиции в България
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2024 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Якимов: Активно работим за по-добра бизнес среда и привличане на нови инвестиции в България Зам.-министърът на иновациите и растежа участва в българо-китайски бизнес форум в София и откриване на изложение по случай 75 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави

/КРОСС/ В Министерството на иновациите и растежа работим изключително активно за по-добра бизнес среда и за привличането на нови инвестиции в България. Страната ни има силно конкурентно предимство в региона по отношение на комбинацията от основни макроикономически показатели и висококвалифицирана работна ръка. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов при откриването в София на българо-китайски бизнес форум за възможностите за развитие и задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Събитието е по случай 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

Пред представители на водещи китайски компании той подчерта, че българското законодателство предвижда редица административни и финансови стимули за инвеститорите, чиито проекти са сертифицирани от МИР по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Якимов каза, че само преди два месеца лично е връчил сертификат за инвестиция клас А на китайски инвеститор, който избра за своето производство Тракия икономическа зона в Пловдив. "Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод за производство на алуминиеви части с широко приложение в автомобилната индустрия. Размерът на инвестицията е 19 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 100 нови работни места", уточни той. „Ангажимент на държавата е да бъде изградена довеждащата пътна инфраструктура до предприятието. Считаме, че проектът е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения", добави още зам.-министърът.

Той добави, че друга важна стъпка, която ще даде тласък за насърчаване на инвестициите в различни отрасли, е подготвяният Меморандум между Министерството на иновациите и растежа и Министерството на търговията на Китай за създаване на работна група за инвестиционно сътрудничество. „Предвиждаме Меморандумът да бъде подписан съвсем скоро. Целта му е да се създаде механизъм за комуникация и платформа за сътрудничество между двете страни за различните инвестиционни възможности", обясни по време на форума още той.

В заключение поздрави посолството на Китай в България за организацията на бизнес форума и изложението с водещи китайски компании в НДК и подчерта, че Китай е важен партньор за страната ни.

Участие взеха още президентът Румен Радев, посланикът на Китай в България Н.Пр. Дай Цинли, министърът на икономиката и индустрията Петко Николов, зам.-министърът на транспорта Бисер Минчев, представители на българския и китайския бизнес и др.